Netanyahu haalt uit naar Turkije

De Turkse president noemde Israël een terroristische staat. Daarop zei Netanyahu dat hij niet zat te wachten op een lesje ethiek van Erdogan.

De Franse president Macron probeerde de Israëlische premier Netanyahu te bewegen de Palestijnen tegemoet te komen, maar dat was tevergeefs.
De Franse president Macron probeerde de Israëlische premier Netanyahu te bewegen de Palestijnen tegemoet te komen, maar dat was tevergeefs. Foto Ludovic Marin / AFP

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag in de Franse hoofdstad Parijs hard uitgehaald naar Turkije en Iran. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan noemde Israël eerder dit weekend een “terroristische staat”. “We laten Jeruzalem niet in de handen van een land dat kinderen vermoordt”, zei Erdogan in een speech zondag. Netanyahu repliceerde hierop:

“Ik heb geen behoefte aan een lesje ethiek van een leider die Koerdische dorpen bombardeert in zijn eigen land, die journalisten opsluit, Iran helpt internationale sancties te ontwijken en die terroristen helpt, onder andere in Gaza, om onschuldige mensen te vermoorden.”

Deze week ontstond wereldwijd ophef nadat de Amerikaanse president Trump besloot de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. Dat ligt gevoelig aangezien de Palestijnen Oost-Jeruzalem als hoofdstad zien van een toekomstige Palestijnse staat. De Franse president Macron vroeg Netanyahu zondag daarom een handreiking te doen aan de Palestijnen om uit de impasse te komen en eventueel de bouw van nederzettingen stil te leggen, schrijft persbureau Reuters. Maar die suggestie was aan dovemansoren gericht. Netanyahu zei dat hoe eerder de Palestijnen accepteren dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is, hoe sneller er vrede zal zijn. Daarnaast liet hij weten het niet acceptabel te vinden dat Iran militaire bases in Syrië opricht om Israël te vernietigen.

Lees hoe het besluit van de VS in de Arabische wereld valt: Trump wil Jeruzalem nu toch als hoofdstad van Israël erkennen

Netanyahu vindt Europa hypocriet

Voor zijn bezoek aan Parijs had Netanyahu al gezegd dat hij vond dat Europa met twee maten meet in het Midden-Oostenconflict. Volgens de Israëlische premier veroordelen veel Europese landen het besluit van de VS om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen, maar hoort hij “geen enkele veroordeling van de raketbeschietingen op Israël of de verschrikkelijke hetze tegen ons”.

Lees over de gevolgen van het besluit van de VS: Trumps stap heeft vooral gevolgen voor VS zelf

Witte Huis: jammer dat de Palestijnen weglopen

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas zou binnenkort om de tafel gaan zitten met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence, maar zei dit zaterdag af vanwege de erkenning van Jeruzalem door de VS. Het Witte Huis noemde het daarop “betreurenswaardig” dat de Palestijnen “weglopen van een kans om over de toekomst van de regio te praten”.

Het besluit van Trump leidde in de hele wereld tot kritiek en protesten. Bij onrust in de bezette Palestijnse gebieden en de Gazastrook werden vier Palestijnen gedood en vielen honderden gewonden. In Libanon werd zondag bij de Amerikaanse ambassade geprotesteerd tegen de VS. De politie moest traangas inzetten. In Indonesië gingen duizenden mensen de straat op. In Parijs werd zaterdagavond tegen de komst van Netanyahu gedemonstreerd.