Sneeuwblog

Teruglezen sneeuwblog over zondag

Het winterweer zorgt op maandag op de (spoor)wegen voor veel overlast. Er wordt geadviseerd om niet de weg op te gaan. Het KNMI heeft vanaf 12.00 code oranje afgekondigd, er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer. Volg in dit blog alle ontwikkelingen.

Afsluiting Sneeuwblog

We sluiten dit slowblog af voor vandaag. Het KNMI heeft de code oranje om 23.00 uur vanavond beëindigd. Vannacht kan het op de wegen glad zijn door sneeuwresten en bevriezing. Maandag bereikt aan het eind van de ochtend een nieuw sneeuwgebied het zuiden van het land waardoor mogelijk opnieuw code oranje van kracht zal zijn.

KLM schrapt maandag 122 vluchten

Luchtvaartmaatschappij KLM laat weten 122 geplande vluchten te hebben geschrapt in verband met de verwachte sneeuwval maandag. Het gaat om Europese retourvluchten gepland na 15.30 uur.

Door hevige sneeuwval werden zondag in totaal 282 vluchten van KLM geannuleerd, bericht ANP. Andere vluchten liepen een vertraging op van tot wel vijf uur. De capaciteit van Schiphol was zondag beperkt: 's middags was steeds maar één start- en landingsbaan open. Schiphol verwacht dat maandagochtend de sneeuw van zondag grotendeels zal zijn geruimd.

Zeg @Schiphol .... dat voertuig uiterst rechts....
hebben jullie nog zo'n apparaat over voor een dag of 2? #durftevragen pic.twitter.com/wZ21jriDrf

— Politie Zandvoort eo (@POL_Zandvoort) December 10, 2017

Ook Rotterdam The Hague Airport kampte zondag met problemen. RTV Rijnmond schrijft dat meerdere vliegtuigen moesten uitwijken naar Hamburg en Hanover. Aan het einde van de middag kon weer worden geland en opgestegen. Of het vliegverkeer rondom Rotterdam morgen ook is gehinderd, is nog onduidelijk.

De sneeuwval zorgde elders in Europa ook voor problemen. In Engeland en Wales zaten bijna 27.000 huishoudens een gedeelte van de dag zonder stroom, meldt de BBC. Meerdere vluchten van en naar de luchthaven Heathrow in Londen werden bovendien geannuleerd of waren vertraagd. Op de luchthaven van Frankfurt werden meer dan driehonderd vluchten geannuleerd, aldus radiostation Deutschlandfunk.

Felle kritiek op KNVB na onduidelijkheid over wedstrijden

Waar al het amateurvoetbal deze zondag afgelast was door de KNVB, werd er in de eredivisie alles aan gedaan om de wedstrijden wel door te laten gaan. De weersvoorspellingen weerhielden supporters er niet van om toch naar de stadions te gaan. Veel supporters van PSV strandden door de sneeuw in de bus op weg naar de Amsterdam Arena.

🏃 | Terwijl beide teams opwarmen stroomt de ArenA iets voller. Het uitvak is nog leeg. #AJAPSV pic.twitter.com/Mq14Mb2EK6

— PSV (@PSV) December 10, 2017

Kritiek

De wedstrijden FC Utrecht - Feyenoord en Sparta - Vitesse werden eerst uitgesteld en later alsnog afgelast. Het late afgelasten leidde tot felle kritiek op de voetbalbond via sociale media. De KNVB wees naar lokale overheden om te oordelen over situaties buiten de stadions. "De clubs en de scheidsrechter beslissen samen met de KNVB over de omstandigheden binnen het stadion. De lokale overheid gaat over de situatie daar buiten", aldus Bram Groot, woordvoerder van de bond.

Meer duidelijkheid

De KNVB wil op korte termijn met het Supporterscollectief en gedupeerde clubs spreken. De bond wil bekijken hoe ze sneller duidelijkheid kunnen geven in dit soort situaties. Groot zei ook naar een protocol voor dergelijke situaties te zullen kijken.

Behalve voetbalwedstrijden werd ook de dertigste editie van de Bruggenloop in Rotterdam afgelast vanwege het winterweer. De veiligheid van de 12.000 lopers kon niet worden gegarandeerd, aldus de organisatie.

Finish! #bruggenloop pic.twitter.com/TkkCJNUTlw

— Sheila Kamerman (@Sheilalaka) December 10, 2017

Limburg zeven graden, noorden van het land nog sneeuw

Alleen in het noorden van het land geldt op dit moment nog code oranje, meldt het KNMI zondagavond. In Noord-Holland, Overijssel, Flevoland, Friesland, Drenthe en Groningen is sprake van grootschalige gladheid vanwege de vorst. In het noordoosten valt momenteel zelfs nog sneeuw.

Vooral in het noordelijk deel van het land heeft het verkeer plaatselijk nog hinder van gladheid door sneeuw en sneeuwresten. In de loop van de nacht is er in het hele land kans op gladheid door bevriezing. https://t.co/wJtSmLAXGj#winter #sneeuw #gladheid

— ANWBverkeer (@ANWBverkeer) December 10, 2017

In het zuiden en midden van het land is de temperatuur opgekropen naar boven het vriespunt waardoor de sneeuwval van vanmiddag langzaam aan het smelten is. In Limburg is het ruim zeven graden. Wel geldt voor de provincies in het zuidelijke deel van het land code geel in verband met zware windstoten. Vannacht wordt op allerlei plaatsen vorst verwacht waardoor het morgenochtend nog zeer glad kan zijn op de wegen.

NS: maandag opnieuw grote hinder door winterweer

Ook de Nederlandse Spoorwegen verwachten maandag opnieuw last te zullen ondervinden van de sneeuwval. Maandag rijden er daarom weer minder treinen.

De NS verwacht dat vooral in de avondspits de overlast zeer groot zal zijn en adviseert reizigers hier alvast rekening mee te houden. Op de meeste plekken rijden maandag bovendien elk half uur treinen in plaats van om het kwartier. De reistijden zijn langer en treinreizigers moeten vaker overstappen. Door het spoor minder te belasten, ontstaat er volgens de organisatie meer ruimte om eventuele problemen op te lossen.

Het winterse weer houdt aan, ook maandag een aangepaste dienstregeling NS. Ook morgen, maandag 11 december, wordt met name in de middag en in de avond opnieuw veel sneeuw en dus overlast verwacht: https://t.co/VwZ4S4DMoM pic.twitter.com/1aES4O0bRp

— ProRail (@ProRail) December 10, 2017

Maandag meer sneeuw: waarschuwing voor spits

Maandagmiddag- en avond gaat het opnieuw flink sneeuwen: volgens het KNMI trekt er een nieuw sneeuwfront richting Nederland. Voor maandag geldt daarom de waarschuwingscode geel en voorzichtigheid op de wegen is dus geboden. Waar in Nederland morgen de meeste sneeuw zal vallen, is nog onduidelijk. Het KNMI hoopt dat maandagochtend met meer zekerheid te kunnen voorspellen.

Vanwege het aanhoudende winterweer rijden ProRail en NS maandag nog volgens een aangepaste dienstregeling. Omdat de sneeuw pas voor de middag voorspeld is, verwacht de ANWB een normale ochtendspits. Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers wel al voor de situatie op de weg morgenochtend. Automobilisten moeten rekening houden met gevaarlijke rijomstandigheden.

Morgen dreigt een herhaling van het scenario van vandaag. Vooral in de middag wordt opnieuw sneeuw verwacht. We vrezen vooral voor de avondspits. Die wordt heel pittig.

— ANWBverkeer (@ANWBverkeer) December 10, 2017

Mensen worden aangeraden om zoveel mogelijk thuis te werken, schrijft de NOS. Doordat de sneeuw vannacht in sommige delen van het land aanvriest, kan het morgenochtend erg glad worden. Rijkswaterstaat heeft in de afgelopen 24 uur al zo'n tien miljoen kilo zout gestrooid over de Nederlandse wegen. Op de actuele strooikaart is te volgen waar momenteel wordt gestrooid en het dus minder glad is.

Sinds gisteravond 20.00 uur hebben we 10 miljoen kilo zout gestrooid en 144.502 km gereden. Nog steeds werken we keihard om de gladheid te bestrijden en de wegen sneeuwvrij te maken. #rwsstrooit pic.twitter.com/dzTEHmGFCx

— Rijkswaterstaat (@Rijkswaterstaat) December 10, 2017

Busverkeer in Gelderse Achterhoek en Zuid-Holland plat

Het busverkeer in meerdere regio's ligt door de hevige sneeuwval plat. BrengOV, verantwoordelijk voor het busvervoer in de regio Arnhem-Nijmegen, haalde begin van de middag alle bussen van de weg nadat in het centrum van Arnhem een bus kwam vast te zitten.

winter in the netherlands: our bus just got stuck so we needed to push it over the hill pic.twitter.com/KyB1kHAGyy

— juan (@juanbuis) December 10, 2017

Arriva besloot later hetzelfde te doen in de regio's Zuid-Holland en de Gelderse Achterhoek en ook in Utrecht reden tijdelijk een bussen. Het bedrijf kan de veiligheid van zowel reizigers als chauffeurs niet garanderen. Arriva laat via Twitter weten dat in Zuid-Holland de bussen vanaf 18:00 uur weer zullen rijden. Wel waarschuwt het vervoersbedrijf voor vertraging en uitval van bussen.

In de regio Zuid-Holland Noord gaan de bussen na 18.00 uur weer rijden. Houd nog wel rekening met rituitval en vertraging.

— Arriva Nederland (@Arriva_NL) December 10, 2017

Ook vliegveld Rotterdam The Hague ondervindt problemen

Ook de luchthaven Rotterdam The Hague ondervindt problemen door het winterweer. De start- en landingsbaan was daar in verband met de sneeuwval zondag rond het middaguur tijdelijk gesloten. De banen werden rond 16.30 uur weer vrijgegeven maar reizigers worden nog wel geadviseerd om ook hier rekening te houden met vertragingen.

Op Schiphol heeft de sneeuwval inmiddels plaatsgemaakt voor regen. De problemen op de Amsterdamse luchthaven zijn nog niet verholpen maar de situatie is volgens een woordvoerder "controleerbaar", schrijft ANP. Eerder annuleerde KLM bijna honderd Europese retourvluchten.

KNMI waarschuwt voor gladheid

In het midden en noorden van het land is het flink glad op de wegen. Voor dit gebied geldt nog steeds code oranje, meldt het KNMI. In het zuiden is de temperatuur boven nul en smelt de sneeuw langzaam. Wel kunnen er in het zuiden en het midden van het land vanavond nog zware windstoten voorkomen. Aan de kust worden zelfs windstoten tot 90 kilometer per uur verwacht. De prognose is dat in die delen van het land de sneeuw vanavond zal overgaan in regenval.

In Brabant viel een gewonde bij een aanrijding tussen een sneeuwschuiver en een personenauto. De auto was door de gladheid vermoedelijk aan het schuiven geraakt waardoor deze tegen de sneeuwschuiver aanbotste, meldt ANP.

Verwachting vandaag en morgen: Sneeuw, in het zuiden en midden overgaand in regen. Morgen opnieuw sneeuw. https://t.co/5HNtg7giG3

— KNMI (@KNMI) December 10, 2017

Tientallen ongelukken op weg door winterweer

De ANWB heeft zondagmiddag tientallen meldingen ontvangen van ongelukken. Ook staat er door het hele land veel file doordat er op de wegen langzaam gereden wordt. Met name op de Veluwe en in het Rivierengebied heeft de sneeuw voor forse problemen op de wegen gezorgd. Rondom Amsterdam staat er momenteel veel file. De Van Brienenoordbrug is wel weer open.

Brienenoord is weer vrij, verkeer kan weer via de hoofdrijbaan van de A16 richting het zuiden. #gladheid pic.twitter.com/2DNi56v2yh

— VID (@vid) December 10, 2017

De ANWB waarschuwt om vooralsnog niet de weg op te gaan. Hoewel de sneeuwval in het zuiden van het land grotendeels gestopt is, trekt de neerslag nu naar het noorden. Voor vanavond wordt er gladheid verwacht en de sterke wind zorgt mogelijk voor opwaaiende sneeuw wat het zicht op de weg kan belemmeren. Vanavond worden er voor het zuiden en midden van het land zware windstoten van 75 km per uur verwacht. Rijkwaterstaat heeft door het hele land zo'n 550 strooiwagens en 350 sneeuwschuivers paraat staan, meldt ANP.

Deze wegen zijn nu getroffen door de sneeuw. De dieprode stukken zijn files. Op de rest van de roze wegen rijdt het vaak r e d e l i j k (ca 50 km/uur) door pic.twitter.com/zlh2NTZG9J

— ANWBverkeer (@ANWBverkeer) December 10, 2017

Sneeuw zorgt voor problemen op het spoor

Het winterweer heeft met name in de Randstad voor oponthoud op het spoor gezorgd, laat NS weten. Aanvankelijk leek de overlast beperkt maar door de toenemende sneeuwval in de middag, ontstonden meer storingen. Volgens de NS moeten reizigers rekening houden met langere reistijden. Rondom Gouda, Amersfoort en Den Bosch is geen treinverkeer mogelijk. Uit voorzorg was al eerder besloten om zondag in de Randstad minder treinen in te zetten. Vanwege de sneeuwval rijden er nauwelijks vervangende bussen.

Door de huidige weersomstandigheden is het treinverkeer op meerdere plaatsen ontregeld. Houdt u rekening met een langere reistijd. https://t.co/axyyfHaEPO

— NS online (@NS_online) December 10, 2017

Ferry bij Calais weer los

De ferry bij Calais die eerder vandaag op een zandbank was vastgelopen, kan weer verder varen. De rederij verantwoordelijk voor de afvaarten, P&O Ferries, meldt dat er niemand gewond is geraakt. Aan boord waren ruim driehonderd mensen, schrijft AP. De Pride of Kent werd bij vertrek uit Calais door de wind uit koers geblazen waarna deze vast kwam te zitten op een zandbank. Het bootverkeer bij het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland was daardoor tijdelijk ontregeld. De haven van Calais is momenteel nog gesloten.

P&O ferry has run aground in the port of #Calais. Tug boats on the scene pic.twitter.com/Lti5yytCAG

— Graham Flaherty (@Graham_Flaherty) December 10, 2017

Vliegverkeer op Schiphol ontregeld

Momenteel landen er geen vliegtuigen op Schiphol. Er vertrekken wel vluchten vanaf de luchthaven maar slechts mondjesmaat. Vanaf 13.00 uur vanmiddag is de sneeuwvloot ingezet die de landingsbanen zo veel mogelijk sneeuwvrij moet maken. Uit voorzorg waren al 94 vluchten geannuleerd.

De huidige vertraging is momenteel een uur. Wanneer vliegtuigen wel weer kunnen landen, is nog onduidelijk. Schiphol probeert met behulp van twaalf sneeuwschuivers om in ieder geval één start- en landingsbaan open te houden. De prognose is dat de wind vanavond voor mogelijke verdere vertragingen zal zorgen.

Our snowfleet is working hard to clear the runways as well as possible. pic.twitter.com/E2GUyDkFDQ

— Schiphol (@Schiphol) December 10, 2017

Volgens spoorbeheerder ProRail heeft de sneeuwval nog niet tot grote problemen geleid, meldt ANP zondagmiddag. Uit voorzorgsmaatregelen werkt NS zondag met een aangepaste dienstregeling: in en rondom de Randstad rijden minder treinen. Op twintig punten door het hele land zijn verder storingsdiensten actief die bij calamiteiten kunnen worden ingezet.

Omdat de wegen slecht berijdbaar zijn door de vele #sneeuw val in de regio #Rotterdam gaat de ploeg #Incidentenbestrijding op verschillende tactische punten staan, zodat wij snel tp kunnen zijn bij een #incident #codegeel #ProRail pic.twitter.com/YwjwZyJ1R9

— Ploegleider Melvin (@PlgleiderMelvin) December 10, 2017

Ferry vastgelopen in haven van Calais

Niet alleen in Nederland zorgt het winterweer voor overlast. In de haven van Calais is een ferry vastgelopen die op weg was naar Dover. De Pride of Kent werd bij het vertrek door de wind uit koers geblazen en liep vast op een zandbank. Eerste pogingen de boot los te trekken waren onsuccesvol. Over 2 uur wordt een nieuwe poging gedaan. Er zijn momenteel 300 passagiers aan boord.

#tempete à #calais ferry enlisé au port: la vidéo pic.twitter.com/TxYAiCQylm

— Olivier Pecqueux (@OlivierPecqueux) December 10, 2017

Voetbalwedstrijden afgelast

Ging Roda JC – FC Groningen eerder nog wel door, inmiddels heeft de KNVB ook een streep gezet door de wedstrijd Sparta – Vitesse en FC Utrecht - Feyenoord. Terwijl veel supporters al in of bij het stadion waren, is alsnog besloten het duel af te gelasten vanwege de winterse omstandigheden en dientengevolge onspeelbaar veld. Zuur natuurlijk. De topper Ajax – PSV gaat vooralsnog wel door.

#utrfey toch nog even niet. pic.twitter.com/nx1ZLXNApF

— Paulus Jansen (@PaulusJansenSP) December 10, 2017

Supporters van Vitesse duwen de bus op de snelweg

#spavit Vitesse supporters duwen de bus naar voren!:v: Na een lange reis zijn we er bijnaaaa pic.twitter.com/TYG9Vjuau3

— Alyssa :heavy_minus_sign::rose::heavy_minus_sign: (@alyssabieber026) 10 december 2017

Rijkswaterstaat: ga liever niet de weg op

Door een ongeluk op de hoofdrijbaan van de A16 de Van Brienoordburg bij Rotterdam richting Breda is de hoofdrijbaan afgesloten, meldt Rijkswaterstaat. De parallelbaan is nog wel open. Na het ongeluk kon een stilstaande vrachtwagen niet meer op gang komen. De truck had door de gladheid geen grip op de weg.

Volgens Rijkswaterstaat zijn de weersomstandigheden in het midden en zuiden van het land slecht, ze adviseren om niet de weg op te gaan.

Barre omstandigheden op de weg, vooral in het midden en zuiden van het land: slecht zicht en veel glijpartijen. We zetten al onze middelen in om de gladheid te bestrijden, maar nogmaals: pas goed op als je de weg op gaat. https://t.co/hLLWtBPF95 pic.twitter.com/go6vj2vc1z

— RWS verkeer (@RWS_verkeer) December 10, 2017

Geen Arrivabussen in regio Tilburg

In het zuiden van het land is redelijk wat sneeuw gevallen. Het weinige verkeer op de weg houdt zich aan de aangepaste snelheden waardoor het aantal ongelukken beperkt is. Busmaatschappij Arriva had vanochtend besloten om in Zuid-Limburg tijdelijk geen bussen te laten rijden, maar omdat de overlast meevalt wordt de dienstregeling weer opgestart. In regio Tilburg is het busverkeer wel stilgelegd.

In Zuid-Limburg lijkt de ergste sneeuwval voorbij. Daar waar de bussen tijdelijk niet hebben gereden, wordt de komende anderhalf uur de dienstregeling langzaam weer opgestart. Houd nog wel rekening met extra reistijd.

— Arriva Nederland (@Arriva_NL) December 10, 2017

In de regio Tilburg leggen wij wegens de sneeuwval tijdelijk de bussen in het stad- en streekvervoer stil.

— Arriva Nederland (@Arriva_NL) December 10, 2017

Lees ook: Schade sneeuwstorm valt vooralsnog mee

De voetbalwedstrijd tussen Roda JC en Groningen in het Limburgse Kerkrade kon vanmiddag wel gewoon doorgaan.

Twitter avatar rodajckerkrade RODA JC KERKRADE Twee tractors rijden over het veld om alles speelklaar te maken voor de wedstrijd. Aftrap 12.30 uur. #rodgro #rodajc https://t.co/VCPz64RH27

Welkom op dit slowblog met de ontwikkelingen over de sneeuwbuien die vanuit het zuiden naar het noorden trekken. Volgens Weeronline kan er in een paar uur tijd tot vijf centimeter sneeuw vallen en daarmee voor een gevaarlijke situatie zorgen op de weg in een groot deel van Nederland. Het KNMI heeft daarom code oranje afgegeven. Doordat het later op de dag in bepaalde delen van het land kan gaan regenen, ontstaat mogelijk ijzel, wat voor ongelukken kan zorgen.