Start van handel in termijncontracten voor bitcoins

Cryptomunt In Chicago worden sinds zondag futures in bitcoins verhandeld. De eerste handel leert dat een bitcoincrash nog niet voorzien wordt.

Foto Rick Bowmer / AP

Cryptomunt bitcoin heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Ditmaal niet qua koers – maandagochtend stond die rond de 16.700 dollar – maar wel in de ‘emancipatie’ ervan als belegging. Sinds zondagavond kunnen beleggers namelijk ook termijncontracten voor de digitale munt aanschaffen. Via deze bitcoinfutures kunnen zij – zonder de bitcoin te bezitten– speculeren op een koersdaling (of stijging) en zich indekken tegen schommelingen.

De eerste transacties in de futures, die worden aangebonden op de Chicago Board Options Exchange (CBOE), maken één ding duidelijk: beleggers verwachten op korte termijn geen crash, integendeel. Het termijncontract van de bitcoin dat 17 januari afloopt (future), stond maandagochtend op 18.700 dollar: zo’n 2.000 dollar meer dan de huidige koers van de bitcoin.

Dat de prestigieuze CBOE, de grootste derivatenbeurs ter wereld, de futures aanbiedt is symbolisch belangrijk. Lang werd de bitcoin als nichebelegging gezien en moesten zakenbanken zoals JP Morgan er niets van hebben. De afgelopen weken heeft er een kentering op dat vlak plaatsgevonden. De munt heeft het brede publiek bereikt. In de VS is Coinbase, een handelsplatform waarop in bitcoins kan worden gehandeld, nu de meest gedownloadde app voor de iPhone in de VS.

Lees ook: Alles wat je wilt weten over bitcoin maar nooit durfde te vragen

Digitale veiligheid

In een maand tijd is de waarde van de bitcoin praktisch verdubbeld, maar risico’s voor de belegger in bitcoin en andere cryptovaluta zijn er zeker ook. Afgezien van de enorme koersschommelingen schort het nogal eens aan digitale veiligheid. Donderdag hackten criminelen marktplaats NiceHash. Ze maakten voor zo’n 64 miljoen dollar aan bitcoins buit. Handelsfora voor cryptomunten worden vaker gekraakt.

De introductie van de futures droeg de voorbije dagen bij aan grote schommelingen in de waarde van de bitcoin stellen kenners. „De nogal sterke koersstijging die we alleen al de laatste paar weken hebben gezien werd waarschijnlijk gedreven door optimisme over de lancering van de futures”, stelt effectenhandelaar Randy Frederick van Charles Schwab Corporation tegen persbureau Reuters.

Donderdag bereikte de koers bijna 20.000 dollar op de Amerikaanse marktplaats GDAX, na een stijging van maar liefst 40 procent in de twee dagen daarvoor. Op vrijdag gaf de munt 20 procent van haar waarde prijs, om in het weekend en maandagochtend weer een fors stijgende lijn in te zetten. Verwacht wordt dat CBOE-concurrent CME binnenkort ook termijncontracten op bitcoins gaat aanbieden.