Frans zuivelconcern roept wereldwijd producten terug

Ook is de export van enkele soorten babyvoeding stilgelegd in verband met mogelijke salmonellabesmettingen.

De Lactalisfabriek in Creon in het westen van Frankrijk.
De Lactalisfabriek in Creon in het westen van Frankrijk. Foto Damien Meyer/AFP Photo

Het Franse zuivelconcern Lactalis moet wereldwijd babyvoeding terughalen vanwege besmettingsgevaar door salmonella. Dat heeft de Franse voedselautoriteit DGCCRF zondag bepaald. De export van bepaalde producten is bovendien per direct aan banden gelegd, meldt Reuters.

Het gaat om een herroepingsactie van een aantal soorten zuivelproducten voor baby’s die na 15 februari zijn geproduceerd in een fabriek in Craon, in het westen van Frankrijk. Het betreft in totaal 620 verschillende producten, meldt de Franse krant Le Monde.

De producten van Lactalis worden wereldwijd verkocht in landen waaronder China, Griekenland, Marokko, Peru, Afghanistan en Roemenië. Het bedrijf is ook in Nederland actief. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is er voor Nederland geen melding binnengekomen over Lactalisproducten, zo schrijft ANP. Naast Danone en Nestlé is Lactalis een van de grootste zuivelbedrijven ter wereld.

Herroepingslijst

In Frankrijk liepen begin december twintig kinderen een salmonellabesmetting op nadat zij producten van Lactalis hadden binnengekregen. Daarop werden twaalf producten van Lactalis teruggeroepen op last van de Franse overheid. Deze week kwamen er nog vijf nieuwe besmettingsgevallen met de salmonella agona-bacterie aan het licht. Een van de zieke kinderen had een Lactalisproduct geconsumeerd dat niet eerder op de herroepingslijst had gestaan. Volgens de Franse Voedselinspectie DGCCRF is Lactalis er niet in geslaagd om het verdere besmettingsrisico in te perken, en gaf daarom opdracht tot aanvullende maatregelen.

Met name in China werd Europees melkpoeder zeer populair nadat in 2008 verontreinigde poedermelk duizenden Chinese baby’s ziek had gemaakt.