‘Een peperduur team dat slecht speelt’

Manchester United Manchester United is allang niet meer de club die Sir Alex Ferguson achterliet. In de stadsderby tegen City uitten de fans hun onvrede.

Een schot van Romelu Lukaku (rechts) wordt gekeerd door keeper Ederson (links) van Manchester City.
Een schot van Romelu Lukaku (rechts) wordt gekeerd door keeper Ederson (links) van Manchester City. Foto Carl Recine/Reuters

Gevloek en getier deden de gevoelstemperatuur op Old Trafford enkele graden dalen. De frustratie over de dominantie van Manchester City in de verloren stadsderby (1-2) droop van de tribunes. Alleen in het uitvak, waar de City-fans vilein Park the bus, Man United zongen, stonden grijnzen op de gezichten. Het team van José Mourinho lokte hoofdzakelijk tirades uit.

De Portugees zorgt al langer voor verdeeldheid bij United. Vooral de oude garde ziet in Mourinho een noodzakelijk kwaad. Bij een gebrek aan alternatieven tolereren ze hem. „Van de beschikbare managers was José zonder twijfel de beste”, zegt vijftiger Mark drie uur voor de aftrap onder de Munich Clock. „Maar zijn tactiek staat me niet aan. In grote wedstrijden trekt hij een muur op.”

Zoon Chris zegt dat het geduld van de fans niet oneindig is. „Het voetbal onder Louis van Gaal deed ons besluiten onze seizoenkaart een jaar lang te bevriezen”, zegt hij. „José wint prijzen. Dat maakt het enigszins dragelijk, al verkwanselt hij de normen en waarden van de club. Aanvallen, daar draait het hier om. Ik verlies liever een topduel met goed voetbal.”

Mauricio Pochettino, trainer van Tottenham Hotspur, is bij de fans favoriet om Mourinho op te volgen. „Hij laat zijn ploeg spelen op een manier waarop Sir Alex trots zou zijn, en de jeugd krijgt een kans”, stelt Chris.

Het pijnlijke schouwspel tegen City maakte het er niet beter op voor Mourinho. Toen de naam van Pep Guardiola werd gescandeerd, bleef een eerbetoon aan hem uit. Het balbezitpercentage van 75 van City voor rust vertelde het verhaal. United paste zich volledig aan Guardiola’s machine aan.

Onvrede over Lukaku

Het gevoel van onvrede richtte zich vooral op Romelu Lukaku, Mourinho’s grootste aankoop. De Belgische spits van 85 miljoen euro werkt als een rode lap op een stier, ondanks zijn voortreffelijke cijfers: vier goals en acht assists. Hij verbeeldt, buiten zijn schuld om, hoe ver United van de oorsprong is afgedreven. Elke houterige aanname wordt begeleid door gegrom.

Lees ook: De afbrokkelende identiteit van Manchester United

De Red Devils stonden voor flair en zinnenprikkelende balberoeringen, niet voor brute kracht. René Meulensteen, destijds rechterhand van Ferguson, zei het onlangs haarscherp. „Een goede spits, de scherpe randjes zijn bij te slijpen, maar ik denk niet dat wij hem naar Old Trafford zouden hebben gehaald. Techniek woog zwaarder dan kracht.”

Tijdens de derby onderstreepte Lukaku zijn gebreken. Omringd door de vaardige spelers van City moet hij zich een voetganger op de snelweg hebben gewaand. Maar hoon bleef uit. Mourinho vormde het collectieve doelwit. „Los het op, Mourinho”, schreeuwde een man op het ereterras tien minuten voor het einde naar de trainer. „Dit is een schande.” Het stadion was toen al bijna leeggestroomd.

De wetenschap dat de eerste landstitel sinds het afscheid van Ferguson opnieuw buiten bereik ligt, vormde ongetwijfeld een reden daarvoor. Koploper Manchester City heeft een voorsprong van elf punten op nummer twee United. Het verschil in klasse is vele malen groter. Het brengt Mourinho op een kruispunt. Zijn pragmatisme werd gepruimd door het succes, in de vorm van de Europa League en de League Cup.

Helge Steiner Borselier (60), een van de vele Noorse fans van Manchester United, schetste het probleem. „Resultaten bij grote clubs maken hem een goede trainer”, zei hij. „Maar wat blijft erover als die uitblijven? Een peperduur elftal dat slecht voetbal speelt.” Supporter Mark gaat een stap verder. „De erfenis van Sir Alex Ferguson is verkwanseld. En opgepakt door City. Dat ik die woorden ooit nog zou uitspreken.”