Een automobilist ontmoet de man die hij aanreed

Het leven van de 21-jarige Jesse veranderde op slag toen hij werd aangereden. De podcast Heavyweight helpt hem de autobestuurder te vinden.

Foto iStock

Je kunt beter spijt hebben van dingen die je wel hebt gedaan, dan van dingen die je niet hebt gedaan, luidt een bekende volkswijsheid. En daaruit volgt dan weer zo’n veel gebezigd gezegde dat je daarom nooit spijt moet hebben van beslissingen die je in het verleden nam. En toch denkt iedereen er wel eens over na: had ik maar dit of dat anders gedaan. Jonathan Goldstein gaat voor zijn podcast Heavyweight juist aan de slag met dit soort ‘had ik maars’.

Goldstein ziet zichzelf als een soort therapeut die mensen probeert te helpen bij het oplossen van schuldgevoelens, spijt en vragen waarmee mensen soms decennia kunnen rondlopen. En dat levert interessante uitzendingen op. In het eerste seizoen dook hij onder andere in zijn eigen verleden en bezocht zijn ex-vriendin. Hij helpt iemand zijn cd’s terug te vragen, brengt zijn ruziënde twee broers in contact en laat een pester en haar plaaggeesten telefoneren met elkaar.

Lees de recensie van NRC over deze podcast: Maffe podcast helpt conflicten op te lossen

Heavyweight is een vrij nieuwe podcast van Gimlet Media, de onderneming die al veel andere populaire podcasts zoals Reply All produceert. In het tweede seizoen, dat net is afgelopen, vervult Goldstein de wens van de 25-jarige Jesse, die vier jaar geleden werd aangereden door een auto terwijl hij op de fiets reed. Jesse overleefde het ongeluk ternauwernood, raakte verlamd en moest jaren revalideren. En toch is zijn grootste wens om Christian, de bestuurder te ontmoeten. Jesse wil Christian namelijk bedanken, hoe vreemd dit ook mag klinken. Waarom wordt duidelijk uit deze opmerkelijke en bij vlagen ontroerende podcast van Gimlet.

Luister aflevering 12 Jesse van Heavyweight hier of via Spotify.

Lees ook deze recensie over Heavyweight in The New Yorker: ‘Heavyweight’, the podcast that contends with our regrets