De wederopstanding van het aandeel Pharming

Deze rubriek belicht elke maandag de ontwikkelingen op de beurs. Dit keer: biotechbedrijf Pharming.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Het stempel van penny stock is niet iets waar je als bedrijf bijzonder trots op bent. Een aandeel genoteerd in centen wordt door beleggers vaak gezien als een teken van een slechte financiële gesteldheid en dus als risicovol. Bovendien zijn centenfondsen onberekenbaar: een paar cent meer of minder betekent meteen een flinke mee- of tegenvaller.

Anders dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kent de Nederlandse beurs slechts een handvol penny stocks. En sinds vorige maand is dat aanbod nog iets beperkter geworden. Biotechbedrijf Pharming, dat ooit bekendheid kreeg door de genetisch gemodificeerde stier Herman, was toen voor het eerst in jaren weer meer waard dan een euro per aandeel.

Die opmars is te danken aan het terugkopen van verkooprechten. Het Leidse Pharming verdient zijn geld eigenlijk alleen met Ruconest, een medicijn tegen de erfelijke (en zeldzame) ziekte angio-oedeem, waarbij iemand te maken krijgt met plotselinge en pijnlijke zwellingen. Dat middel verkoopt Pharming onder meer in Nederland en Duitsland. Voor de verkoop in andere landen is het bedrijf afhankelijk van partners, die in ruil een gedeelte van de omzet opstrijken.

‘Beurslieveling van 2017’

In de Verenigde Staten had Pharming de verkoop ondergebracht bij Santarus, een bedrijf dat na verschillende overnames opging in farmareus Valeant. Maar Valeant, zo bleek later pas, besteedde niet heel veel aandacht aan het middel. Met als gevolg dat Pharming nauwelijks geld verdiende op ’s werelds belangrijkste geneesmiddelenmarkt.

Nadat Valeant in moeilijkheden kwam, kreeg Pharming vorig jaar de gelegenheid de rechten voor de VS terug te kopen. Dat blijkt nu een gouden zet. Waar het bedrijf in de eerste drie kwartalen van 2016 net geen 9 miljoen euro omzette, is dat nu meer dan zes keer zo veel. En voor het eerst sinds de oprichting in 1988 is het bedrijf operationeel winstgevend.

Op de beurs is Pharming daardoor opeens dé uitschieter van 2017, met een winst van ruim 600 procent in elf maanden tijd. En dat terwijl het bedrijf volgens Nico Inberg, beleggingsexpert bij internetplatform IEX, juist „een van de meest gehate aandelen van de laatste tien jaar” was. Die status dankte het aan de vele tegenvallers en aandelenuitgiftes.

‘Geen luchtfietserij’

Inmiddels merkt Inberg, die Pharming deze zomer tipte als succesnummer, dat beleggers lichtelijk zenuwachtig worden van de hoge koers. „Ze beginnen nu te twijfelen of ze niet moeten uitstappen en hun winst nemen”, zegt hij. „Maar ik kan de prijs die het aandeel nu heeft goed onderbouwen. Dit is geen luchtfietserij. De vooruitzichten zijn goed.”

Datzelfde stellen ook de weinige analisten die het aandeel volgen. Voor het vierde kwartaal van 2017 voorzien zij zelfs een recordomzet, mede door tekorten bij Shire, Pharmings belangrijkste concurrent in de VS. Marcel Wijma, een analist die zich puur richt op biotechnologie, denkt zelfs dat de koers van Pharming kan oplopen tot boven de 1,88 euro. Het Duitse Stifel is met 1,60 iets voorzichtiger.

In die schattingen wordt echter wel rekening gehouden met een mogelijke tweede licentie in de VS. Nu heeft Pharming daar namelijk alleen een vergunning voor acute situaties, legt Inberg van beleggersplatform IEX uit. Eind vorige maand dienden de Leidenaren een verzoek in bij toezichthouder FDA om Ruconest ook preventief toe te staan.

Mocht die toestemming er komen, dan zou dat volgens Inberg „een enorme gamechanger” zijn voor Pharming. De Amerikaanse markt voor preventief gebruik is ongeveer 700 tot 800 miljoen dollar, schat hij. „En omdat de grote concurrent op de preventieve markt nu in de moeilijkheden zit, zou het zomaar kunnen dat de FDA genegen is om die toestemming een beetje eerder te geven.”

Correctie (11 december 2017): In een eerdere versie van dit stuk stonden oude koersdoelen, 1,05 euro van Stifel en 1,50 euro van Wijma. Dat moet respectievelijk 1,60 en 1,88 euro zijn. Hierboven is dat aangepast.