Opinie

De twee gezichten van Ajax

Na de eerste helft in de Arena hielden liefhebbers van mooi voetbal hun hart vast. Het duel tussen Ajax en PSV was zo hard als graniet. Er werd niet alleen met de voet maar ook met ellenbogen en knieën gestreden. Met name de Amsterdammers waren fel in de strijd om de bal en bluften de als robuust bekend staande PSV’ers regelmatig af.

Was dit harde spel ‘des Ajax’?

Hoorde die onbesuisde Joël Veltman bij het oeroude DNA van de club?

Vielen er niet te veel gele kaarten?

‘Des Ajax’ is een dwingende term. De hoeders van de club bedoelen dat er te allen tijde aanvallend en technisch verzorgd voetbal gespeeld dient te worden. Het levert prachtige momenten op, talenten grijpen bij Ajax hun kans en breken door. Maar, net zo vaak verliest het elftal de strijd tegen fysiek, sterkere tegenstander en loopt het punten of prijzen mis.

‘Die jonkies van Ajax moet je hard aanpakken, dan heb je altijd een kans’, is het devies van de tegenstander.

Trainer Marcel Keizer is zo ‘des Ajax’ als de pest. Hij kent de cultuur van de club en is kind aan huis bij de jeugdopleiding. Hij houdt van mooi voetbal door sierlijke en attractieve aanvallers als Justin Kluivert en David Neres. Tegen PSV stuurde hij zijn elftal met een andere opdracht het veld in: Ajax moest vooral niet terugdeinzen voor harde duels.

Een veldslag was geboren.

PSV werd met eigen middelen bestreden en dat was verrassend. Door het onverwachte venijn van Ajax stond de Eindhovense ploeg met de rug tegen de muur. De eerste helft deed de klassieke Ajax-fan pijn aan de ogen.

Onder het traditionele rood-witte tenue gingen een paar stevige straatvechters schuil. Mannen die ten koste van alles willen winnen. Een noodzakelijke eigenschap in het hedendaagse voetbal. Alleen met schoonheid kom je er niet.

In de tweede helft leek PSV suf gebeukt. De Eindhovenaren kwamen steeds vaker een pasje te laat, er ontstond ruimte op het middenveld. De beukers van Ajax schakelden over op hun geliefde spelwijze; ze durfden meer, passeerden vlotter en in een mum van tijd stond het 3-0.

Ajax had in één wedstrijd twee uiteenlopende gezichten getoond. Twee speelstijlen. Er was meer dan één plan van aanpak. Dat maakte Ajax onvoorspelbaar en dus gevaarlijker.

De voetbalcompetitie is weer spannend: PSV moet worden uitgedeukt, Ajax kruipt dichterbij en vanuit Alkmaar loert AZ stilletjes op een kans.

Na het gewonnen duel met PSV is er weer hoop in Amsterdam. Gaat de club uit de hoofdstad toch nog een rol spelen in de strijd om het kampioenschap? Waakzaamheid blijft geboden. Aan ‘des Ajax’ kleeft veel goeds, maar er is een kwalijk trekje dat nogal eens de kop op steekt: hoogmoed, zo vlak voor de val.

Ook heel erg ‘des Ajax’.

Wilfried de Jong is schrijver en programmamaker.