Arabische Liga wil dat VS besluit herzien

De Arabische landen willen dat de VN-Veiligheidsraad zich uitspreekt tegen de verplaatsing van de ambassade naar Jeruzalem.

De Arabische Liga, de vergadering van 22 Arabische landen.
De Arabische Liga, de vergadering van 22 Arabische landen. Foto Mohamed Hossam/EPA

De Arabische Liga, de vergadering van Arabische landen, heeft de VN-Veiligheidsraad zondag opgeroepen om de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te veroordelen. Ze noemt het een “ernstige stap” en vindt dat de Verenigde Staten het internationale recht schendt.

De kans dat een dergelijke resolutie het haalt is te verwaarlozen: de VS maken deel uit van de Veiligheidsraad en zullen niet tegen het eigen besluit stemmen. In dat geval moet de algemene vergadering van de VN zich uitspreken, vinden de Arabische ministers van Buitenlandse Zaken.

Lees ook: Op de muren van de Oude Stad een grote Amerikaanse vlag

Spoedzitting

De Arabische Liga kwam zaterdagavond in spoedzitting bijeen in het Egyptische Kaïro vanwege Trumps besluit. De twee pagina’s lange verklaring die zij daarna uitgaven bestaat vooral uit retoriek en kent maar weinig concrete acties tegen de VS. Er is geen handelsboycot afgekondigd en ook worden diplomatieke banden op geen enkele wijze verbroken dan wel op een lager pitje gezet.

Ahmed Aboul-Gheit, voorzitter van de Arabische Liga, verdedigde dat besluit door te zeggen dat “een politieke beslissing niet de weergave hoeft te zijn van wat we op de straten zien gebeuren”. De vergadering vreest escalatie van het geweld in de regio. De afgelopen dagen werd er veel gedemonstreerd tegen de mededeling die de Amerikaanse president woensdag deed. Daarbij viel vrijdag ten minste één dode.

Het besluit van Trump is omstreden. Terwijl Israël Jeruzalem ziet als de enige en ondeelbare hoofdstad van het land, zien Palestijnen Oost-Jeruzalem juist als de toekomstige hoofdstad van hun eigen staat. Internationaal werd de beslissing dan ook scherp veroordeeld.