Ajax wint ruim van PSV

Het elftal van trainer Marcel Keizer won met 3-0 van PSV. Daarmee is de achterstand op de lijstaanvoerder uit Eindhoven tot zeven punten verkleind.

David Neres van Ajax in duel met Joshua Brenet en keeper Jeroen Zoet van PSV.
David Neres van Ajax in duel met Joshua Brenet en keeper Jeroen Zoet van PSV. Foto Olaf Kraak / ANP

Ajax heeft de titelrace in de eredivisie weer spannender gemaakt. Het elftal van trainer Marcel Keizer won met 3-0 van PSV in Amsterdam en verkleinde daarmee de achterstand op de lijstaanvoerder uit Eindhoven tot zeven punten. Ook AZ profiteerde van de tweede nederlaag van PSV dit seizoen in de eredivisie. De nummer twee van de ranglijst heeft nog maar vijf punten minder dan de koploper, bericht persbureau ANP.

Aan veel was te zien dat Ajax moest winnen en PSV al tevreden was met een voorsprong van tien punten. Trainer Marcel Keizer van de thuisploeg koos voor slechts drie echte verdedigers en middenvelder Frenkie de Jong moest na balverlies zijn defensie assisteren. Coach Phillip Cocu posteerde Derrick Luckassen vlak voor de achterhoede en liet de aanvallers Luuk de Jong en Steven Bergwijn buiten zijn basisformatie. De Jong kwam in de openingsfase alsnog in het veld omdat Jürgen Locadia geblesseerd raakte op het goed bespeelbare veld onder het gesloten dak van de ArenA.

Ajax veel balbezit in de eerste helft

De Amsterdamse club had in de eerste 25 minuten van de wedstrijd maar liefst 83 procent van de tijd balbezit. Toch leverde het nauwelijks kansen op. Joshua Brenet had het lastig met David Neres en Jorrit Hendrix had van scheidsrechter Kevin Blom een tweede gele kaart moet krijgen toen hij de Braziliaanse rechtsbuiten onderuit gleed toen er al gefloten was. Voor rust ontsnapte PSV echter alleen toen Kasper Dolberg de bal over het doel werkte.

Veel mooier was de kans die De Ligt in de openingsfase van de tweede helft kreeg van Justin Kluivert. De verdediger kopte vrij voor het doel over. De eerste doelpoging van de hele wedstrijd leverde wel een treffer op. Neres schoot in de 61e minuut geplaatst raak met zijn linkervoet. Amper drie minuten later had doelman Jeroen Zoet opnieuw het nakijken toen Lasse Schöne vrij voor hem opdook en het tweede doelpunt maakte. Na zeventig minuten waagde PSV een eerste doelpoging. Derrick Luckassen probeerde doelman André Onana vergeefs met een afstandsschot te verschalken. Daarop maakte Donny van de Beek de goal.

Met de overwinning wist Ajax de afstand tot koploper PSV tot zeven punten te verkleinen. Met 39 punten staat de Eindhovense club vooralsnog bovenaan in het klassement. De 32 punten van Ajax zijn goed voor een derde plek.