Zondag minder treinen en vluchten door sneeuwval

Het KNMI heeft voor zondag code oranje afgegeven vanwege grote hoeveelheden sneeuw.

Foto Remko de Waal / ANP

Vanwege de verwachte sneeuwval geldt zondag in grote delen van Nederland code oranje. Het KNMI voorspelt dat het zondagochtend vanuit het zuidwesten van het land flink gaat sneeuwen, waardoor het op de wegen mogelijk glad kan zijn. Code oranje geldt voor alle provincies behalve Zeeland en op de Waddeneilanden.

In het hele land kan tussen de 5 en 10 centimeter sneeuw vallen, lokaal tot 15 cemtimeter. Ook wordt er gewaarschuwd voor zware windstoten in het zuiden. Zaterdagmiddag kondigde het KNMI code geel af voor een groot deel van het land. Op het spoor en op de weg was er hinder door de sneeuw.

Aangepaste dienstregeling NS

NS heeft aangekondigd dat het op een aantal trajecten minder intercity’s zal laten rijden, en raadt reizigers aan om hun reis van tevoren te plannen via de app of de site. Zondag gaat tevens de nieuwe dienstregeling in, die daarbij dus op sommige trajecten gewijzigd wordt.

Er rijden minder intercity’s op de volgende trajecten:
Amsterdam - Rotterdam (Intercity direct)
Den Haag - Utrecht
Dordrecht - Breda
Lelystad - Leiden
Schiphol - Nijmegen
Amsterdam - Eindhoven
Utrecht - Almere

Minder Sprinters
Amsterdam - Hoofddorp
Bron: NS.nl

KLM schrapt vluchten

Schiphol laat aan persbureau ANP weten zondagochtend rekening te houden met verminderde start- en landingscapaciteit. Het is goed mogelijk dat er in de loop van de ochtend vluchten worden geannuleerd of vertraagd. De luchthaven roept reizigers op om details rond hun vlucht voor vertrek goed in de gaten te houden.

KLM heeft vooraf al 94 retourvluchten geschrapt tussen Europese bestemmingen vanwege het winterweer. Reizigers waarvan de vlucht geannuleerd wordt, worden door de luchtvaartmaatschappij ingelicht.

Situatie op de weg

Op de wegen was de situatie zaterdagmiddag relatief rustig, ondanks enkele ongelukken door gladheid. Verkeersinformatiedienst VID waarschuwt automobilisten die zondag de weg op gaan: