Zelf een minihuis bouwen – met hulp

Geen overwaaiende trend, een serieuze toekomst juist. Jan-Willem van der Male (32) is heilig overtuigd dat de tiny house movement een blijvertje is. Kleiner wonen, met minder zooi en zelfvoorzienend zijn. Steeds meer mensen hebben er oren naar. „Groter willen wonen wás de trend”, zegt hij.

Van der Male startte begin dit jaar de Tiny House Academy. In de loods Keilewerf 2 nabij Marconiplein begeleidt hij momenteel de bouw van drie huisjes. Twee daarvan verrijzen op een langgerekte aanhanger, eentje binnen de gedwongen contouren van een klein formaat zeecontainer (20 ft).

Wie kleiner wil, kan onder auspiciën van de Tiny House Academy een eigen huisje leren bouwen. Van der Male verhuurt voor een paar honderd euro in de maand vloeroppervlak om op te klussen. Zijn kennis en wekelijkse begeleiding zijn inbegrepen. Daarnaast geeft hij cursussen, zoals leren omgaan met een 3d-tekenprogramma en persoonlijk advies tegen uurtarief.

De wens om anderen bij te staan, is voortgekomen uit zijn eigen woonbehoefte. Een oppervlakte van circa 18 m2 noemen hij en zijn vriendin „thuis”. Op Heijplaat pachten de twee tijdelijk een stuk grond van de gemeente. Ergens volgend jaar moet hun aanhanger weer weg. Waar naartoe is de grote vraag. Van der Male hoopt dat de lokale overheid snel een of meerdere locaties aanwijst waar deze nieuwe woonvorm wordt toegestaan.

Hij had niet verwacht dat zijn startende bedrijf zo snel al klanten zou hebben. Vijf bouwers staan zelfs noodgedwongen in de wachtrij. Een grotere loods zou uitkomst bieden. Nu heeft hij plek voor maximaal drie tiny houses in aanbouw.

Enthousiast wordt de architect van de progressie die de vaak onervaren bouwers maken. „Kwamen ze in het begin voor iedere zaagsnede naar me toe, nu kiezen ze hun eigen oplossingen. Dat is mooi om te zien.”

Voor zo’n 30.000 euro valt een tiny house zelf te bouwen. Met nadruk op zelf. „Door zich aan te sluiten besparen de bouwers op arbeidskosten en hebben ze geen dure architect nodig”, aldus Van der Male.

Of hij ervan kan rondkomen? „Ja”, antwoordt de ondernemer volmondig. Om er vervolgens aan toe te voegen: „Mijn levensstandaard is heel anders.”

    • Maurice Geluk