Wel of geen woningen rond Stadhuisplein

Nachthoreca Projectontwikkelaars willen woningen in het centrum bouwen nu de markt weer goed is. Maar de horeca vreest klachten over geluid, vooral op het Stadhuisplein.

Het stadhuisplein in Rotterdam.
Het stadhuisplein in Rotterdam. Foto Jaser Juinen/ANP

Projectontwikkelaar Egeria wil de leegstaande kantoren aan het Stadhuisplein boven de nachthoreca ombouwen tot woningen. Maar de clubs zoals de Skihut en ‘t Fust die er zitten, vrezen klachten van de toekomstige bewoners tegen geluidsoverlast waardoor ze moeten sluiten. „Ze draaien ze de nek om”, zegt hun advocaat, Zsiga Gyömörei

Het is pas half tien op een gewone woensdagavond. Maar in café ‘t Fust aan het Stadhuisplein wordt al hard gezongen. Feyenoord heeft zojuist gescoord tegen Napoli. Een groep supporters die daar op het terras naar de voetbalwedstrijd kijkt, gaat uit zijn dak. Is het lawaai dat de bezoekers van ‘t Fust op dat moment veroorzaken nu zo heftig dat je er niet boven zou kunnen wonen? „Nee”, zegt Abdullah, die daar al jarenlang als beveiliger werkt. „Maar kom vrijdag of zaterdag maar eens langs. Dan weet je wat we bedoelen: de muziek staat hier zó hard dat het hele gebouw ervan trilt. De constructie is van hout. Als je daar boven woont, trilt je hele huis mee.”

De vraag is dus of er woningen boven de nachthoreca aan het Stadhuisplein moeten komen. „We willen dat het centrum van de stad levendig wordt”, zegt voorzitter van de gebiedscommissie Centrum, Suardus Ebbinge (D66). „Dan helpt het als er ook mensen wonen. Maar of het Stadhuisplein daar de beste plek voor is? Dat kan ik niet zeggen omdat ik nog geen bouwplan gezien heb en we dit dus nog niet hebben kunnen bespreken.”

Nergens in de stad is de concentratie nachthoreca zo hoog als op het Stadhuisplein. Dat betekent dus elke nacht hard geluid van muziek uit de kroegen en het uitgaande publiek op de terrassen. „Ik zie niet in waarom dat een probleem is”, zegt raadslid Jeroen van der Lee. Afgelopen week vergaderde hij namens de Partij voor de Dieren in de commissie Bouwen en Wonen van de gemeenteraad over het bestemmingsplan voor dit gebied in het centrum. „In Amsterdam wonen overal mensen boven kroegen. Dus waarom zou dat in Rotterdam niet kunnen?”

Voorheen zaten er winkels en kantoren rond het Stadhuisplein. Tijdens de crisis vertrokken die en stonden de panden grotendeels leeg. Nu is Rotterdam een populaire woonstad geworden en willen projectontwikkelaars woningen bouwen rond het plein. Dat kon al, maar er was geen animo voor.

De advocaat van de kroegen en clubs aan het Stadhuisplein, Zsiga Gyömörei wil juist dat de gemeente de woonbestemming van het plein afhaalt. „De muziek is er zó hard, dat er in de woningen altijd een clubdreun te horen zal zijn.” Hij vreest dat de eigenaren van de nieuwe woningen daarover gaan klagen bij milieudienst DCMR waardoor zijn cliënten hun volume omlaag moeten draaien waardoor ze uiteindelijk zullen moeten sluiten. „Want hun klanten wíllen die harde muziek.” Vooraf afspreken met de kopers van de woningen dat het kabaal van de gevestigde nachthoreca eronder erbij hoort, heeft volgens hem geen zin. „De rechter stelt de bewoners die klagen over geluidsoverlast dan toch in het gelijk.”

De Skihut heeft het geluid al moeten aanpassen, zegt beveiliger Abdullah. „Ze hadden een toeter die afging als iemand een nieuw rondje bestelde. Maar daar zijn ze mee gestopt na klachten van studenten die wonen in het pand hiertegenover.” Het studentenpand met 210 kamers is vorig jaar opgeleverd. Daarvoor waren dat leegstaande kantoren.

„Je werd gek van die toeter”, bevestigt student Bram (19) die daar sinds september woont. Zijn kamer zit aan de achterkant van het gebouw, dus hoort hij verder weinig lawaai. Zijn vriend Pedro (18) woont wel aan de voorkant. In het weekend slaapt hij vaak kort door de harde muziek. Toch is hij blij met zijn kamer. „Het Stadhuisplein is een geweldige plek om te wonen. Ik heb er niet zoveel last van dat ik weg wil.”

Volgens raadslid Bart-Joost Van Rij van Leefbaar Rotterdam kan de projectontwikkelaar doorgaan met het ontwikkelen van woningen boven de nachthoreca. „Die woonbestemming zit er al jaren op. Als die eraf gaat, krijgt de gemeente een claim.”