Vogelgriep Biddinghuizen niet gevaarlijk voor mensen

Volgens onderzoekers van de Universiteit Wageningen gaat het om een variant die wel zeer besmettelijk en gevaarlijk voor dieren is.

Een aanduiding van het vervoersverbod voor pluimvee in Harderwijk. Foto Robin Utrecht / ANP

De vogelgriepvariant die vrijdag werd vastgesteld in Biddinghuizen is ongevaarlijk voor mensen. Onderzoekers van de Universiteit Wageningen hebben zaterdag vastgesteld dat het om de ongevaarlijke variant van het griepvirus gaat dat in Azië af en toe de kop opsteekt. Wel is de variant zeer besmettelijk en dodelijk voor vogels.

De onderzoekers melden dat het een hoog-pathogeen H5N6 gaat, die is verwant aan de H5N8-variant die vorig jaar in Nederland werd gevonden. Mensen kunnen van de H5N6-variant niet ziek worden, maar het virus wel gemakkelijk overbrengen op andere vogels. In heel Nederland geldt momenteel een ophokplicht die ook geldt voor bijvoorbeeld hobbykippen en vogels in dierentuinen en kinderboerderijen.

Eerst fipronil, nu de vogelgriep: Nieuwe tegenvaller voor pluimveesector

Vrijdag werd duidelijk dat er bij een pluimveehouderij in Biddinghuizen een variant van het H5N6-virus rondwaarde. Uit voorzorg zijn er zo’n 16.000 vleeseenden geruimd - er is een vervoersverbod ingesteld in een cirkel van tien kilometer rondom het besmette bedrijf. Dat houdt in dat er geen dieren, pluimveemest en eieren vervoerd mogen worden. Zo moet worden voorkomen dat wilde vogels het virus oppikken en het verder verspreiden.

Het is niet voor het eerst dat er vogelgriep wordt vastgesteld in Biddinghuizen. Vrijdag werd al gemeld dat het virus vorig jaar bij een bedrijf aan dezelfde weg werd vastgesteld, maar zaterdag melden onderzoekers dat het om precies hetzelfde bedrijf gaat.

    • Sjoerd Klumpenaar