Verenigde Naties

Veertien blauwhelmen in Congo gedood bij aanslag

Bij een aanval in het oosten van Congo zijn donderdagavond veertien blauwhelmen om het leven gekomen. Meer dan vijftig soldaten raakten gewond. Dat werd vrijdag bekendgemaakt door vertegenwoordigers van de Verenigde Naties, meldt AP. De secretaris-generaal van VN, António Guterres, sprak van een oorlogsmisdaad. De aanslag vond plaats in de provincie Kivu aan de grens met Oeganda en Rwanda. Het is niet de eerste keer dit jaar dat blauwhelmen zijn gedood in Congo. Eind maart werden de lichamen gevonden van twee VN-medewerkers. De slachtoffers, een Amerikaan en een Zweed, deden onderzoek naar de schending van mensenrechten in de provincie Kasai. De Democratische Republiek Congo heeft al langere tijd te kampen met grote instabiliteit. In het oosten van het land vielen in augustus doden bij gewelddadigheden tussen etnische bewegingen. De VN heeft daar daarom de grootste en duurste vredesmissie lopen. President Joseph Kabila wil ondanks het aflopen van zijn tweede termijn aanblijven. Aanvankelijk beloofde hij dat er voor het einde van 2017 nieuwe verkiezingen zouden plaatsvinden maar in november kondigde hij aan dat deze zijn uitgesteld tot eind 2018. Bij verschillende demonstraties tegen Kabila zijn door rellen meerdere doden gevallen. (NRC)