Uitzendvergunning lijkt bij dezelfde omroep te blijven

Omroepen Een nieuwkomer (SSMR) dingt mee om de lokale omroep van Rotterdam te worden. Maar de huidige rechtenhouder Open Rotterdam lijkt favoriet.

Foto Open Rotterdam
Foto Open Rotterdam

Er is een concurrentiestrijd over wie vanaf februari 2018 de lokale omroep van Rotterdam mag zijn. De twee gegadigden horen komende week wie de vergunning krijgt, maar de huidige lokale omroep Open Rotterdam lijkt de beste papieren te hebben.

Open Rotterdam heeft sinds 2013 de concessie, maar nieuwkomer Stichting Samenwerkende Mediapartijen Rotterdam (SSMR) is speciaal opgericht om de concessie voor de volgende periode te bemachtigen. Een externe adviescommissie van de gemeente oordeelde echter dat de plannen van SSMR ‘te weinig meerwaarde en vernieuwing’ bieden ten opzichte van die van Open Rotterdam.

Volgens SSMR is dat advies onzorgvuldig geweest en bevat het rapport ‘feitelijke onjuistheden’. Voor de gemeenteraad was dat reden om de adviescommissie nader aan de tand te voelen. Dat gebeurde afgelopen woensdag in een besloten bijeenkomst. Het komt donderdag aan op de stemming in de gemeenteraad: dan besluit de raad over het voorstel van wethouder Pex Langenberg om het Commissariaat voor de Media te adviseren om de concessie van Open Rotterdam voor vijf jaar te verlengen. Er lijkt zich een meerderheid voor een advies ten gunste van Open Rotterdam af te tekenen. Het landelijke Commissariaat beslist over de concessieverlening, maar gaat daarbij af op het advies van de gemeente.

Open Rotterdam is sinds 2013 de lokale omroep van Rotterdam. Met tv-programma’s en op internet en social media heeft het naar eigen zeggen een maandelijks bereik van 2 miljoen kijkers. De huidige vijfjarige concessie loopt in februari 2018 af.

Radio

Belangrijkste verschil tussen Open Rotterdam en SSMR is dat de laatste ook via de radio wil uitzenden. Open Rotterdam stopte in 2015, halverwege de huidige concessieperiode, juist met radio omdat het vol wilde inzetten op televisie, de website en social media. Het ging daarna een samenwerking aan met de regionale omroep RTV Rijnmond, die twee maanden geleden werd uitgebreid.

In de aanloop naar het besluit is gepoogd om een samenwerking tussen Open Rotterdam en SSMR tot stand te brengen, zelfs door een gezamenlijke aanvraag in te dienen. De afgelopen weken hebben beide partijen afstand van elkaar genomen. SSMR had in een bezwaarschrift tegen het voorstel van de wethouder erop gewezen dat het meer maatschappelijke organisaties achter zich had weten te krijgen, als bewijs voor de representativiteit van de omroep. Dat zou een van de feitelijke onjuistheden in het advies aan de gemeente zijn geweest. Open Rotterdam bestrijdt dit en zegt dat SSMR de raad ‘onjuiste informatie’ verstrekt en aan ‘imagoschending’ doet. Volgens Open is een keuze voor SSMR ‘niet alleen vijf jaar geld en de opbouw van een eigen lokale omroep weggooien maar ook een terugval in de mediavoorziening voor Rotterdam’.