Taxichauffeurs eisen maatregelen tegen Uber: ‘We worden weg geconcurreerd’

Taxiorganisatie Take a Taxi wil strengere maatregelen tegen Uber-chauffeurs die illegaal mensen oppikken in de stad. Dat schrijft de organisatie deze week in een brief aan wethouder Litjens (Verkeer, VVD). Eigenlijk mogen alleen TTO-chauffeurs – van de Toegelaten Taxi-organisatie – mensen op straat oppikken, maar volgens de chauffeurs gebeurt het steeds vaker dat Uber-chauffeurs mensen meenemen. De chauffeurs eisen voor 15 december „daadkrachtige stappen” van de wethouder, anders spannen zij een kort geding aan tegen de gemeente.

De taxi-organisatie heeft zelfstandig en in samenwerking met actualiteitenprogramma Zembla onderzoek gedaan naar de handhaving op Uber-chauffeurs die zich illegaal op de opstapmarkt begeven. Uit dat onderzoek blijkt dat tot 80 procent van de Uber-chauffeurs zonder TTO-vergunning weleens op straat mensen oppikt – dus zonder eerst besteld te zijn via de Uber-app. Oneerlijk, vinden de TTO-chauffeurs: om aan de opstapmarkt te mogen deelnemen, moeten zij aan strenge eisen voldoen. Ze krijgen naar eigen zeggen voor de „kleinste overtredingen” al „hoge boetes en zware sancties”. De chauffeurs vrezen door het „ongelijke speelveld” dat is ontstaan door de „duizenden Uber-chauffeurs” te worden weg geconcurreerd.

De woordvoerder van wethouder Litjens laat in een reactie weten dat Uber-chauffeurs die hun diensten illegaal aanbieden op de opstapmarkt op dit moment alleen op heterdaad kunnen worden aangepakt. De manier waarop Take a Taxi en Zembla onderzoek gedaan hebben – door zelf taxi’s aan te houden – kan de gemeente in de handhaving niet toepassen: dat zou uitlokking zijn. Wethouder Litjens heeft deze week in de commissie infrastructuur en duurzaamheid wel aangegeven te zullen onderzoeken hoe de handhaving op Uber-verkeer kan worden aangescherpt.

    • Doortje Smithuijsen