Raadslid Gouda zit vast, wil zetel niet opgeven

Khalid T. wordt verdacht van ontucht. De PvdA zette hem uit de fractie en de partij, en wil dat hij ook opstapt als raadslid.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Een gemeenteraadslid in Gouda dat vastzit op verdenking van ontucht met een dertienjarig meisje, wil zijn zetel niet opgeven. Dat terwijl onder meer de PvdA, namens wie hij in de raad werd gekozen, hem oproept te vertrekken. Dat bevestigen de gemeente Gouda en de PvdA zaterdag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

Het gaat om basischooldirecteur Khalid T. (32), die eind september werd opgepakt. Het meisje bij wie hij volgens het Openbaar Ministerie onzedelijke handelingen heeft verricht, zat niet bij hem op school. Begin oktober bepaalde de rechtbank in Den Haag dat T. nog zeker de rest van het jaar in voorarrest moet blijven. T. zelf ontkent de beschuldiging.

Integriteitscommissie

De PvdA zette T. direct uit de fractie en de partij. “Onze integriteitscommissie heeft de kwestie bekeken. Die vond dat als het OM deze zaak heel serieus neemt, wij dat ook moeten doen. Toen hebben we besloten zijn lidmaatschap te beëindigen”, zegt een woordvoerder van de landelijke PvdA-afdeling tegen NRC.

Bij zijn aantreden als raadslid heeft T. een verklaring van de PvdA getekend waarin hij belooft op te stappen uit de gemeenteraad als hij geen lid meer is van de partij. “We hebben hem dus een brief gestuurd met het verzoek te vertrekken”, zegt de woordvoerder.

Maar het verdachte raadslid weigert zijn raadszetel af te staan. Niemand kan hem dwingen: T. verliest zijn zetel pas als de rechter hem veroordeelt en hem daarbij ook zijn passief kiesrecht afpakt, zegt kiesrechtdeskundige Hylke ten Cate - zelf als secretaris verbonden aan 50PLUS. Ook zijn maandelijkse vergoeding van 1.460 euro blijft hij ontvangen.

‘Zetel is zetel’

Nu het erop aankomt, heeft de PvdA niets aan de verklaring die T. heeft ondertekend. “De wet is duidelijk: een zetel is een zetel”, geeft de PvdA-woordvoerder toe. “Je kunt zoiets afspreken, maar verder houdt het op.” De woordvoerder wil niet vooruitlopen op wat de partij gaat doen in het geval dat T. wordt vrijgesproken.

De kwestie is niet goed voor de positie van de PvdA in de Goudse gemeentepolitiek. De partij heeft vijf raadszetels, waarvan er nu dus één leeg blijft. De kans is groot dat dit zo blijft tot de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. “We betreuren de situatie”, aldus de PvdA-woordvoerder.