PI Heerhugowaard

OM eist 5 jaar cel voor zuuraanval in gevangenis

Bewaarders hoorden op de gang een gil „door merg en been” en troffen Miquillio W. kruipend en schreeuwend op de vloer. Hij was slachtoffer van een zuuraanval gepleegd door medegedetineerden en raakte nagenoeg blind.

Het incident vond in november plaats in de gevangenis van Heerhugowaard. Vrijdag stonden de twee verdachten in Alkmaar voor de rechter.

Het Openbaar Ministerie eiste vijf jaar cel en 86.000 euro smartengeld tegen hen. Verdachten Luciano G. en Youssef el M. ontkennen betrokkenheid.

Volgens het slachtoffer kwam hij op de gang drie medegedetineerden tegen toen Luciano G. riep ‘hij is ready, gooi het in zijn gezicht’. Daarop zou Youssef el M., met wie W. al enige tijd ruzie had, een glas met ovenreinigingsmiddel in het gezicht hebben gegooid. Hij verloor aan één oog zijn iris en met het andere heeft hij zeer slecht zicht.

Omdat W. in het ziekenhuis lag, werd pas na een week aangifte gedaan door de penitentiaire inrichting. Gebrek aan verse sporen en directe getuigenissen bemoeilijkten het onderzoek. Op de zitting beschuldigden G en M elkaar van het gooien van het bijtende goedje.