Heerhugowaard

OM eist 5 jaar cel voor zuuraanval in gevangenis

Bewaarders hoorden op de gang een gil die „door merg en been” ging en troffen Miquillio W. kruipend en schreeuwend op de vloer aan. Hij was slachtoffer van een zuuraanval door medegedetineerden en werd nagenoeg blind.

Het incident had in november plaats in de gevangenis van Heerhugowaard; vrijdag stonden de twee verdachten in Alkmaar voor de rechter. Vijf jaar cel en 86.000 euro smartengeld eiste het Openbaar Ministerie tegen hen. Verdachten Luciano G. en Youssef el M. ontkennen betrokkenheid.

Volgens het slachtoffer kwam hij op de gang drie medegedetineerden tegen, onder wie Luciano G., die riep „hij is ready, gooi het in zijn gezicht”. Daarop zou Youssef el M., met wie Miquillio al enige tijd ruzie had, een glas met ovenreinigingsmiddel in diens gezicht hebben gegooid. Een medegedetineerde had de dag ervoor al gewaarschuwd dat anderen hem ‘wilden pakken’. Hij verloor van één oog de iris en kan met het andere nu zeer slecht zien.

Omdat W. in het ziekenhuis lag, werd pas na een week aangifte gedaan door de penitentiaire inrichting. Gebrek aan verse sporen en directe getuigenissen bemoeilijkten het onderzoek. Op de zitting beschuldigden G. en M. elkaar van het gooien van het bijtende middel.