Ophokplicht om ‘zeer besmettelijke’ variant van de vogelgriep

Pluimvee

Landelijk geldt voor pluimvee een ophokplicht omdat in een bedrijf in Flevoland vogelgriep heerst. Het virus steekt rond deze tijd vaker de kop op.

Het ministerie van Landbouw heeft vrijdag een landelijke ophokplicht ingesteld omdat bij een eendenbedrijf in Flevoland vogelgriep is geconstateerd. Het zou gaan om een zeer besmettelijke variant van het type H5, schrijft het ministerie in een verklaring.

De ophokplicht moet voorkomen dat het virus zich verspreidt en geldt voor alle commerciële bedrijven die vogels houden. Daaronder vallen ook de circa 2.000 bedrijven in Nederland waar kippen gehouden worden. De kippen zullen in hun stal of overdekte ren moeten blijven.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal de 16.000 vleeseenden van het besmette bedrijf in Biddinghuizen ruimen. Binnen een straal van drie kilometer bevinden zich vier andere pluimveebedrijven die worden onderzocht. Tien kilometer rondom geldt verder een vervoersverbod voor onder meer pluimvee, eieren en pluimveemest.

Volgens minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) is nog niet duidelijk hoe lang de ophokplicht zal duren. „Dit is een besmettelijke variant. Daarom hebben we de hoogste voorzorgsmaatregelen getroffen.” De getroffen pluimveehouder kan beroep doen op een fonds om de schade te betalen.

Niet toevallig in december

Een woordvoerder van de NVWA noemt het „niet toevallig” dat het virus weer in december de kop opsteekt. De vogelgriep komt van wilde watervogels die door de kou deze tijd van het jaar uit het noorden van Europa naar het zuiden trekken en het virus met zich meebrengen.

Voor commerciële pluimveebedrijven geldt nu landelijk een aangescherpt hygiëneprotocol. Dierentuinen, kinderboerderijen en particulieren die vogels houden zijn ook gewaarschuwd. Zij worden landelijk verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen van wilde vogels.

Het besmette bedrijf in Biddinghuizen bevindt zich aan de Alikruikweg, schrijft De Stentor. Vorig jaar werd aan die weg bij meerdere bedrijven ook al vogelgriep geconstateerd. Op het nabijgelegen Veluwemeer in de buurt van Harderwijk zijn deze week meerdere dode zwanen aangetroffen. Het is nog niet duidelijk of zij besmet waren.

    • Christiaan Paauwe