Opinie

Neem elk pakje aan, opdat eenieder uw pakje aanneemt

Hoe hoort het eigenlijk bij het ontvangen van een pakket?

formuleert 7 pakket-etiquetten.

Illustratie Hajo

1 Het ligt niet aan de bezorger

Wat er ook voorgevallen is, zadel de bezorger niet op met je gemopper. Is je pakketje te laat, gedeukt of verkeerd, daar kan de bezorger bijna nooit iets aan doen. En mocht dat desondanks wel het geval zijn, dan is die bezorger nog geen mobiele klachtenafdeling. Je geklaag heeft geen nut. Don’t shoot the messenger.

2 Houd de bezorger in ere

Als je het puisterige pubertje, dat ongevraagd de reclamefolders bezorgt, een euro geeft als hij aan de deur komt met zijn nieuwjaarsgroeten, waarom laat je dan de vaste bezorger van je dure pakketten met lege handen staan? Chocola, wijn of een goed gevulde envelop zorgt voor een uitermate goede verstandhouding met je geliefde bezorger het komende jaar. Daar kleven echt alleen maar voordelen aan.

Lees ook: De pakketbezorger betaalt de prijs voor de moordende concurrentiestrijd tussen pakketbedrijven, schrijft Mei Li Vos.

3 Neem pakketten van anderen aan

Neem het pakket van anderen aan opdat zij uw pakket zullen aannemen. Altijd, ook als je hoofd er niet naar staat. Maar er zijn enkele uitzonderingen. Voor een koelkast of een bed moeten mensen gewoon thuisblijven, die kunnen je buren niet even in hun halletje stallen totdat je thuiskomt. Ook voor HelloFresh of een andersoortige gekoelde maaltijdbox moet de ontvanger thuisblijven. Je kunt niet van je buren verwachten dat ze even een koelkastschap voor je leegruimen of je bedervende lamskoteletjes in hun gang laten geuren.

4 Haal een pakket per ommegaande op

Pakketten ophalen doe je onmiddellijk. Dus niet na een week eens een keertje langsgaan terwijl je buren al die tijd over een doos in hun gang zijn gestruikeld en zij je al vier keer in en uit huis hebben zien lopen. Ga ook niet om tien uur ’s avonds op een deur lopen bonzen. Het zal je kansen alleen maar verminderen dat je buren nog pakketten voor je aannemen.

5 Laten bezorgen op je werk mag

Stel dat je veertig uur per week werkt en in een ingewikkeld appartementencomplex woont. Dan is het echt veel praktischer om je pakket op je werk te laten bezorgen. Wat je natuurlijk niet wil, is je collega’s bij de receptie en de postkamer extra werk bezorgen voor jouw nieuwe handschoenen. In een klein bedrijf, waar je dichtbij de deur zit, is het geen enkel probleem om de pakketten zelf in ontvangst te nemen. Soms is er de optie dat de bezorger je even belt zodat je naar buiten kunt lopen om het pakket aan te nemen. Wanneer het wel via receptie en postkamer loopt, doe dan niet geheimzinnig en probeer al helemaal niet te doen alsof dat pakket met je werk te maken heeft – die Zalando-doos verraadt je. Maak gewoon een goede afspraak met de collega’s die je pakket aannemen. Geef ze in ruil daarvoor een voetmassage, wekelijks puddingbroodjes, al je relatiegeschenken of je kerstpakket.

6 Maak je eigen pakketbox

Nu je vanwege punt 2 een zeer goede verstandhouding met de bezorger hebt, kun je daarmee ook afspraken maken wat te doen als je niet thuis bent. Wellicht heb je ruzie met je buren en vermoed je dat ze jouw pakjes in de open haard gooien. Heb je een voortuintje dan kun je een soort kist neerzetten waar de bezorger volgens afspraak de pakketten in achterlaat, droog en uit het zicht. De buurt hoeft dan niet te worden ingeschakeld voor jouw bestelling. Als het tenminste gaat om pakketjes waarvoor je niet met je vinger op een mini-scherm een streepje moet zetten dat voor een handtekening door moet gaan.

7 Houd de overdracht kort

Het overhandigen van een pakket is géén sociale gebeurtenis. Je hoeft er geen uitleg bij te geven. Je hoeft ook niet te informeren naar de jicht van de schoonmoeder van je buurman. Net zoals je geen opmerking hoeft te maken bij het overhandigen van het aangenomen pakketje. De buurvrouw weet zelf donders goed hoeveel schoenen ze online heeft besteld. En om alvast antwoord te geven op de vraag die je misschien had willen stellen: nee, ze heeft nog niet genoeg schoenen.