Israël voert luchtaanvallen uit op Hamas in Gazastrook

Volgens Hamas zijn er twee doden gevallen. De luchtaanvallen zijn een reactie op raketten die vrijdag vanuit de Gazastrook op Israël werden afgevuurd.

Aanhangers van Hamas gingen vrijdag ook de straat op om de demonstreren tegen de beslissing van Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.
Aanhangers van Hamas gingen vrijdag ook de straat op om de demonstreren tegen de beslissing van Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Foto Adel Hana/AFP

De Israëlische luchtmacht heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Daarbij zijn volgens van de Palestijnse beweging Hamas twee doden gevallen, meldt persbureau AFP. Een Israëlische legerwoordvoerder zegt dat meerdere locaties van Hamas het doelwit waren, schrijft Haaretz. De luchtaanvallen waren represailles voor drie raketten die op vrijdag vanuit de Gazastrook op Israël waren afgevuurd.

In de regio is het al dagen onrustig sinds de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem officieel heeft erkend als hoofdstad van Israël. Israëlische straaljagers zouden vier doelwitten hebben geraakt in het noorden van de Gazastrook - onder meer een wapenfabriek, een wapenopslag en een militaire basis van Hamas. Daarbij zouden ook vijftien mensen zijn gewond geraakt.

Een van de raketten die vanuit de Gazastrook werd afgevoerd kwam neer in de Zuidelijke Israëlische stad Sderot. Auto’s werden beschadigd, maar niemand raakte gewond. Twee andere raketten bereikten Israël niet.

Duizenden Palestijnen de straat op

Duizenden Palestijnen zijn vanwege het besluit van Trump de straat opgegaan in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Inmiddels zijn twee demonstranten omgekomen tijdens onlusten met het Israëlische leger. Enkele honderden Palestijnen raakten gewond.

Lees over de demonstraties de afgelopen dagen: Volksopstand blijft uit in Jeruzalem

Jeruzalem is zowel voor Israëliërs als Palestijnen een heilige stad met grote symbolische waarde. De status van de stad is een kritiek discussiepunt binnen de vredesonderhandelingen tussen beide partijen. Palestijnen zien Oost-Jeruzalem juist als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

Internationale veroordeling

Trump wil de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verplaatsten, een erkenning van de plaats als hoofdstad van Israël. De beslissing is door de internationale gemeenschap veroordeeld. Hamas zei vrijdag dat een land dat de ambassade naar Jeruzalem verplaatst, gezien wordt als een “vijand van de Palestijnen”.

Wereldwijd zijn duizenden moslims de straat op gegaan vanwege het besluit van de VS. Onder meer in Jordanië, Egypte, Turkije, India en Indonesië werd de afgelopen dagen gedemonstreerd.

Correctie 9 december 2017: In een eerdere versie van dit artikel stond dat er aanvallen waren uitgevoerd op “vermeende doelwitten van Hamas”. Omwille van de duidelijkheid is toegelicht dat het volgens het Israëlische leger gaat om doelwitten van Hamas.