Iraakse premier: Oorlog met IS ten einde

De grensregio met Syrië is weer volledig in handen van het Iraakse leger. Het lot van IS lijkt na meer dan drie jaar strijd definitief te zijn beslecht.

Haider al-Abadi tijdens een persconferentie in Parijs in oktober. Foto Iudovic Marin/AFP

De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft zaterdag het “einde van de oorlog” met terreurgroep Islamitische Staat (IS) aangekondigd. Dat meldt AFP. Het Iraakse leger heeft de grens met Syrië weer volledig onder controle. Daarmee lijkt het lot van IS in Irak na meer dan drie jaar strijd definitief te zijn beslecht.

Vrijdag kondigde het Iraakse leger een laatste offensief aan om IS-militanten volledig het land te verdrijven. In de westelijke grensregio’s Nineveh en Anbar hadden nog laatste groepjes militanten van de terreurgroep zich verschanst in de woestijn. Abadi zei tijdens een conferentie in Bagdad zaterdag:

“Onze vijand wilde onze beschaving vernietigen maar wij hebben gewonnen dankzij onze eenheid en overtuiging. We hebben ze in korte tijd verslagen.”

Op het hoogtepunt van zijn macht in 2014 had IS een derde van Irak in handen, inclusief de tweede stad Mosul. Het zelfverklaarde kalifaat bestond toen inclusief delen van Syrië uit een gebied zo groot als Italië met zo’n zeven miljoen inwoners.

Lees ook over het einde van de terreurgroep in Irak: In Mosul vecht IS niet meer terug

Internationale coalitie tegen IS

Bagdad werd in de strijd tegen IS geholpen door een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. Mosul werd afgelopen zomer al terugveroverd. Hoewel IS militair verslagen is in Irak, voert de terreurgroep wel nog regelmatig bloedige aanslagen uit.

    • Christiaan Paauwe