Infrastructuur

Uitbreiding Amsterdam Zuid: Schiphol beter bereikbaar

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) wil begin volgend jaar besluitvorming afronden over uitbreiding van de spoorcapaciteit van Station Zuid in Amsterdam. Dat moet de bereikbaarheid van Schiphol verbeteren.

Dat blijkt uit een vrijdag verstuurde brief van Van Veldhoven en minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) aan de Tweede Kamer over de afspraken die zij gemaakt hebben over investeringen in weg, spoor en water tot 2030. Een nieuwe ‘Schipholsprinter’ moet Schiphol na die spooruitbreiding verbinden met Haarlem, Sloterdijk en Amsterdam Centraal. Internationale treinen en de Intercity Direct rijden dan niet meer naar Amsterdam Centraal, maar naar station Zuid.

Van Veldhoven en Van Nieuwenhuizen hebben van het kabinet 2 miljard euro extra gekregen om te investeren in mobiliteit. Zo wil Van Nieuwenhuizen 700 miljoen euro extra investeren in nieuwe wegen. Tot 2030 komt er in Nederland in totaal 1.000 km aan rijstroken bij.

Van Veldhoven trekt 150 euro miljoen uit voor uitbreiding van het aantal opstelplekken voor treinen. Het ministerie wil de internationale en economische positie van Eindhoven de komende jaren versterken. Het wegennet rondom Eindhoven wordt verbeterd. Naar verwachting is een rechtstreekse intercityverbinding tussen Eindhoven en het Duitse Düsseldorf in 2015 een feit. Eindhoven heeft dan rechtstreeks aansluiting op het hogesnelheidsnetwerk van het Duitse spoor.