AZ nadert PSV, Heerenveen en Twente thuis onderuit

AZ won met groot gemak en staat vijf punten van koploper PSV. Twente leed een pijnlijke thuisnederlaag tegen ADO.

AZ-speler Guus Til scoorde de 2-0.
AZ-speler Guus Til scoorde de 2-0. Foto: ANP Pro Shots

AZ is op vijf punten van koploper PSV gekomen. De tweevoudig kampioen uit Alkmaar won voor eigen publiek met 5-0 van Heracles Almelo en kan zondag rustig gaan bekijken hoe de lijstaanvoerder uit Eindhoven op bezoek bij Ajax presteert.

AZ domineerde vanaf het eerste fluitsignaal, maar wist in de eerste helft opnieuw geen afstand te nemen. Het elftal van trainer John van den Brom ging voor de vierde wedstrijd op rij met 0-0 rusten. AZ wist de vorige drie duels met Roda JC (1-0), FC Twente (2-0) en VVV-Venlo (2-0) ook na rust te beslissen.

AZ kreeg tegen Heracles hulp uit onverwachte hoek. Doelman Bram Castro werkte eerst een inzet van Alireza Jahanbakhsh knullig in eigen doel. De keeper had even later ook schuld aan de 2-0 van Guus Til. Jahanbakhsh tekende voor de derde treffer van de nummer twee van de ranglijst. In de slotfase lieten Wout Weghorst en Jonas Svensson de score verder oplopen.

Twente laatste na verlies van ADO

FC Twente heeft in de vijfde wedstrijd onder leiding van de nieuwe trainer Gertjan Verbeek de vierde nederlaag geleden.

In de eigen Veste verloor de club uit Enschede in een boeiende wedstrijd met veel kansen van ADO Den Haag, 2-3. Abdenasser El Khayati maakte kort voor tijd het beslissende doelpunt.

ADO herstelde zich daarmee van twee opeenvolgende nederlagen, tegen FC Groningen en Vitesse. FC Twente had vorige week nog gelijkgespeeld tegen Ajax.

Verder zag Verbeek zijn formatie al verliezen van PSV, Heerenveen en AZ. FC Twente staat nu laatste, ADO is met tien punten meer een stevige middenmoter.

Heerenveen vergeet te winnen van VVV

Het ploeterende sc Heerenveen heeft zaterdag weer een teleurstellend resultaat neergezet. De ploeg van trainer Jurgen Streppel leek na vier nederlagen op rij voor eigen publiek weer eens te gaan winnen, maar moest in de slotfase van de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo de gelijkmaker incasseren: 2-2.

Invaller Ralf Seuntjens, vorige week met een eigen doelpunt nog de schlemiel tegen AZ, tikte vijf minuten voor tijd een schot van Vito van Crooy langs doelman Warner Hahn.

VVV was in het Abe Lenstra-stadion op voorsprong gekomen via Lennart Thy. Denzel Dumfries trok de stand al snel weer gelijk. De verdediger torende bij een vrije trap van Stijn Schaars hoog boven iedereen uit en kopte de bal over keeper Lars Unnerstall in de hoek.

Henk Veerman, die in de spits opnieuw de voorkeur had gekregen boven Reza Ghoochannejhad, bracht Heerenveen kort na rust aan de leiding. Het morrende Friese publiek dacht eindelijk weer eens een overwinning te kunnen vieren, maar zag Heerenveen de wedstrijd in de slotfase uit handen geven.

PEC wint van Excelsior

PEC Zwolle heeft zaterdag weer een overwinning geboekt in de eredivisie. De nummer vier van de ranglijst kwam in Rotterdam tegen Excelsior kort na rust op achterstand, maar trok de wedstrijd daarna naar zich toe: 1-2.

Younes Namli zorgde in de 65e minuut met een fraaie vrije trap voor de beslissing. De Deen trapte de bal met links langs keeper Theo Zwarthoed in de kruising. Mike van Duinen had Excelsior in de 48e minuut op voorsprong gebracht uit een strafschop. Amper een minuut later tikte Mustafa Saymak de gelijkmaker binnen.

Excelsior moest de slotfase met tien man uitspelen, nadat Stanley Elbers met twee keer geel van het veld was gestuurd. Met tien man kwam de thuisploeg in blessuretijd nog bijna langszij. Een schot van Van Duinen belandde op de binnenkant van de paal en rolde daarna voor het doel langs. (ANP)