Gemeenteraadsverkiezingen

PVV doet mee in ‘zwaar geïslamiseerde stad’ Utrecht

De Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders doet volgend jaar in Utrecht mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat heeft de partijleider vrijdag bekendgemaakt. Op 21 maart is Henk van Deún lijsttrekker in Utrecht. In een toespraak voor het stadhuis omschreef Wilders Utrecht als een „zwaar geïslamiseerde stad” die bestuurd wordt door een „ultralinks college”. Het college bestaat uit een coalitie van D66, GroenLinks, VVD en SP. Wilders: „Naast Den Haag en Rotterdam [is Utrecht] de derde grote stad van Nederland waar de PVV mee gaat doen. Een ontzettend belangrijk moment om Utrecht te de-islamiseren en terug te geven aan Utrechters.” Hij refereerde eraan dat hij er zelf in 1997-1998 raadslid was voor de VVD. De PVV is nu vertegenwoordigd in Den Haag en Almere. Eerder liet Wilders weten dat hij in zestig gemeenten mee wil doen. De grootste uitdaging is het vinden van voldoende kandidaten. Sinds het voorjaar is Wilders onder meer op zoek naar kandidaten in Rotterdam, maar de partij is nog niet met een lijst gekomen. Henk van Deún, werkzaam bij de sociale recherche in Utrecht, was eerder kandidaat bij de Statenverkiezingen in 2015 en de Tweede Kamerverkiezingen in 2017, maar werd niet gekozen. (NRC)