Schaatsers mogen wél commercieel rijden

Internationale schaatsfederatie ISU mag schaatsers niet verbieden mee te doen aan commerciële wedstrijden. Dat heeft de Europese mededingingscommissaris vrijdag bepaald nadat oud-profschaatsers Mark Tuitert en Niels Kerstholt in 2014 een klacht hadden ingediend. De federatie verbood hen destijds deelname aan een commerciële wedstrijd door te dreigen met levenslange schorsingen van ISU-wedstrijden. Dat zou betekenen dat ze nooit meer konden meedoen aan de Olympische Winterspelen en aan wereldkampioenschappen.

De EU-commissaris voor Mededinging, Margrethe Vestager, zei in een verklaring dat de ISU zijn monopoliepositie misbruikt, waardoor andere partijen zouden worden weerhouden schaatsevenementen te organiseren. Ook zou het schaatsers zo moeilijk gemaakt worden bij te verdienen.

De beslissing zou ook gevolgen kunnen hebben voor andere sporten. Het kan nu makkelijker worden om sportevenementen te organiseren zonder de toestemming van het overkoepelende bestuursorgaan van de sport. De ISU gaat tegen het besluit in beroep.

Tuitert en Kerstholt wilden in 2014 meedoen met de Icederby in Dubai die werd georganiseerd door een Zuid-Koreaans bedrijf. Een Icederby is een relatief nieuwe variant van schaatswedstrijden, waarbij langeafstandsrijders en shorttrackers het tegen elkaar opnemen op een 220 meter lange baan. Het prijzengeld ligt hoger en er kan gegokt worden op wedstrijden. De testeditie in Dubai heeft vanwege het protest van de ISU nooit plaatsgevonden.