Opinie

    • Hendrik Spiering

Eigentijdse heroïek

Een enkele slimme ziekenhuisdirecteur heeft een rokerspaviljoen op afstand laten bouwen, maar wie normaliter een ziekenhuis binnenloopt, komt vrijwel altijd langs de rokers. Ongeveer zoals middeleeuwse kathedralen omsingeld waren door bedelaars, hoeren en besmettelijke zieken. Boodschap, toen en nu: ‘Bezoeker, wees gewaarschuwd, zonde is onuitroeibaar’.

Maar dat deze tijdelijke hangjongeren, met infuuspaal of doktersjas, naar buiten zijn verbannen is ook een mooi symbool van modern preventiebeleid. De zonde is er nog steeds, en wat kunnen er verder mee?

Verderop in deze bijlage doet cardioloog Ron Peters een boekje open over het mislukkende preventiebeleid bij mensen met hartproblemen, de perfecte doelgroep voor preventie van verdere problemen, zou je toch denken. De patiënt is hardhandig gewaarschuwd door het eigen lichaam, de adviezen zijn duidelijk. Kleine moeite groot effect. Maar zelfs medicijnentrouw is bij deze groep erbarmelijk. En helemaal gaat het slecht met gezonder eten en bewegen.

Het mooie van het gesprek van Wim Köhler met Peters is dat hier de cardioloog ook de hand in eigen boezem steekt (no pun intended). Cardiologen houden vooral van kort, hevig en heroïsch handelen: reddend ingrijpen bij hartaanvallen en dergelijke. Het even levensreddende, maar veel tragere veranderen van leefstijl bij de patiënt schiet er dan bij in.

Bij de patiënten gaat het al net zo. Peters: „Ik heb nog nooit een fles wijn van een patiënt gekregen voor iets wat hij níet gehad heeft. Terwijl als je hem ’s nachts dottert, dan ben je ongeveer Onze Lieve Heer.”

Terwijl het wel kan, dat heeft Peters al getoond in wetenschappelijk onderzoek. Sleutel voor succesvolle aanpak: de partner moet meedoen. Dat is nog eens eigentijdse heroïek.

    • Hendrik Spiering