Opinie

Dierennamen

Er was een kat kwijt en er waren briefjes opgehangen. De kat heette Kakkie. Het was een kat uit Amsterdam-Zuid. Dat was wel passend, want Amsterdam-Zuid is een kakbuurt.

Maar waarom was de kat Kakkie genoemd? Was Kakkie ooit een kat die naast de bak kakte? Dat misschien nog steeds wel doet? Of was er een peuter in de familie die ‘katje’ probeerde te zeggen en er ‘kakkie’ van maakte? Of is de familie van Kakkie bezig geweest met het accepteren van het feit dat ze nu eenmaal in een kakbuurt wonen? Dan maar all the way, en je kat Kakkie noemen. De hond heet Rolex en de parkieten noemen we Moët en Chandon.

De nieuwe directeur van Artis heet Rembrandt Sutorius en ik kan me niet onttrekken aan de indruk dat die voornaam een last moet zijn. Dat je steeds maar weer moet verdedigen dat je niet kunt tekenen, of in ieder geval niet zo goed als de ‘echte’ Rembrandt. En wie ís eigenlijk de echte Rembrandt? Van hoeveel dierentuinen moet je directeur worden voordat je eindelijk de definitieve Rembrandt bent?

In Artis krijgen de dieren nog wel namen, maar er wordt niet meer zo mee naar buiten getreden. Een vrijwilligster heeft mij ooit uitgelegd dat dat het beleid was – de dieren zijn daar niet als individu, maar als representant van hun soort, dus dan zou het raar zijn om daar een specifieke naam bij te geven. De olifant is gewoon ‘de olifant’. Maar voor intern gebruik hebben de dieren wel namen. Want het is natuurlijk niet te doen om een baby-olifant te voeren en ondertussen te denken: wat een interessante representant van alle baby-olifanten ter wereld. (Ik zou sowieso geen enkele gedachte meer kunnen hebben behalve: „Owwww.... die haartjes!”)

Opvallend is wel dat die interne namen in Artis heel cultureel-sensitief worden gekozen. De olifant die vorig jaar werd geboren heet ‘Sanuk’, dat is een Thaise naam, want de Artis-olifanten wonen ‘eigenlijk’ in Thailand.

Als de namen toch niet officieel zijn, zou je denken: noem die olifant lekker Kakkie als het zo uitkomt. Of Rembrandt. Waarom niet.

Paulien Cornelisse is cabaretier en schrijver.