Recensie

Recensie

De Beaujolais revitaliseert

vierde de derde donderdag van november zijn eigen feestje.

Laat ik u meenemen langs wat wijnhoogtepunten van de afgelopen maand. Zo werd tussen 6 en 12 november in dertig landen de International Sherry Week gevierd. U wist niet eens dat het hier nog gedronken wordt? Laat me u uit de droom helpen: Nederland is het tweede importland. Een en ander resulteerde onder andere in een internationale Twitter-proeverij, een livestream Facebook-masterclass en meer dan zevenhonderd offline-activiteiten, waaronder een sherry trail langs 49 locaties in het Verenigd Koninkrijk.

Ook het zuiden van Frankrijk liet in november van zich horen, met een wijnwedstrijd. Daarvoor had een aantal Nederlandse toprestaurants de volgens hen beste Pays d’Oc-wijnen van hun wijnkaart ingestuurd. Een gezelschap van dertig sommeliers en wijnjournalisten selecteerde een topvijf. De winnende wijnen treft u in De Echoput in Apeldoorn, Da Maurizio in Scherpenisse, wijnbar Shiraz en Auberge Jean et Marie in Amsterdam en De Hoefslag in Zeist.

Er was in november nog meer eeuwige roem te verdelen. Voor de vierde keer werd de uitverkiezing van The Winebar of the Year opgetuigd. Niet minder dan honderddertig zaken deden mee, resulterend in een shortlist met vijftien zaken, en een uiteindelijke winnaar: Wijn bij Stijn in Den Bosch.

Maar de derde donderdag van november verliep als een gewone dag. Terwijl het niet al te lang geleden is dat wijnminnend Nederland op die datum traditiegetrouw uitliep voor een primeurtje: die van de Beaujolais. Rood-wit-blauwe banieren wapperden in bijkans iedere winkelstraat. In de supermarkten stonden de dozen hoog opgestapeld.

Le Beaujolais est arrivé lijkt echter passé. Jarenlang geklieder, met name op instapniveau, infecteerde de perceptie van de kwaliteit van de hele streek.

Toch is er een kentering. Jonge wijnmakers. Puurnatuuradepten. Liefdevol omarmd door jonge sommeliers. En de verandering in ons drinkgedrag richting koeler te drinken rood. Aldus vierde ik die derde donderdag mijn eigen feestje. Met een revitaliserende primeur van Pierre-Marie Chermette. En een Morgon, mijn favoriete cru, een Corcellete ‘Vieilles Vignes’ 2016 van Daniel Bouland.