Brendan Dassey blijft toch vastzitten

Dassey zit samen met zijn oom Steven Avery vast voor de moord op Teresa Halbach. Het proces kwam wereldwijd onder de aandacht door de documentairereeks Making a Murderer.

Een foto van Dassey uit 2007, het jaar dat hij veroordeeld werd tot levenslang voor de moord op Teresa Halbach. Foto AP

Een nieuwe wending in het slepende proces van Brendan Dassey, de Amerikaanse verdachte die wereldwijd bekend werd door de Netflix-documentaire Making a Murderer. Een federale rechtbank in Chicago heeft vrijdag besloten dat hij alsnog levenslang blijft vastzitten voor moord, melden Amerikaanse media. Advocaten van Dassey hebben laten weten dat ze naar het Amerikaanse Hooggerechtshof zullen stappen.

In 2005 gaf de toen zestienjarige Dassey toe dat hij datzelfde jaar samen met zijn oom Steven Avery de 25-jarige fotografe Teresa Halbach had verkracht en vermoord. Later trok Dassey zijn bekentenis in. De jonge verdachte met intellectuele beperkingen zou door agenten zijn verleid om een valse verklaring af te leggen. Dassey en Avery uit Manitowoc, Wisconsin, werden in 2007 allebei veroordeeld tot levenslang.

Eerder deze zomer vernietigde een federale commissie van beroep de veroordeling van Dassey omdat zin bekentenis niet juist zou zijn verkregen. Hij moest binnen negentig dagen vrijgelaten worden, maar het Openbaar Ministerie van de staat Wisconsin ging in beroep. Een dag voor zijn vrijlating werd besloten dat hij toch vast bleef zitten totdat de federale rechtbank zich over de zaak had uitgesproken.

Making a Murderer

Sindsdien is de eerdere bekentenis van Dassey een cruciaal discussiepunt in de rechtsgang. Kan ze gebruikt worden als bewijs dat allebei de mannen schuldig zijn? Een meerderheid van de federale rechtbank oordeelt nu alsnog van wel. Dassey zou vrijwillig en met toestemming van zijn moeder gesproken hebben met de ondervragers. Ook zou uit het opnames zijn gebleken dat hij wist waarover hij sprak:

“Dassey gaf veel van de belastende details zelf als reactie op open vragen. Ook ging hij in tegen bepaalde suggesties van de ondervragers.”

Het proces van Dassey en Avery kwam internationaal onder de aandacht door de tiendelige hitserie Making a Murderer. Filmmakers Moira Demos en Laura Ricciardi volgden het proces tien jaar lang. Avery zat eerder achttien jaar onterecht vast voor een gewelddadige aanranding.

    • Christiaan Paauwe