Wapensmokkelaar Kouwenhoven opgepakt in Zuid-Afrika

Kouwenhoven werd in april dit jaar veroordeeld voor wapensmokkel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Liberia.

De 74-jarige Guus Kouwenhoven, die is veroordeeld voor wapensmokkel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Liberia, is vrijdagochtend op verzoek van het Nederlands Openbaar Ministerie (OM) opgepakt in zijn woning in Zuid-Afrika. Nederland wil dat Kouwenhoven wordt uitgeleverd. Hij wordt later op de dag nog voorgeleid aan de rechter.

Kouwenhoven werd in april door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot negentien jaar celstraf maar zat niet vast. Volgens het gerechtshof is bewezen dat hij via zijn houtbedrijven wapens importeerde en distribueerde in Liberia.

Wapenhandel

Kouwenhoven probeerde te voorkomen dat hij de cel in moet en startte vlak na zijn veroordeling een spoedprocedure bij het Europese Hof. Zijn gezondheid zou detentie niet toelaten, aldus Kouwenhoven. Het gerechtshof in Den Bosch had zijn argument eerder afgewezen omdat hij in de gevangenis specialistische zorg kon krijgen.

Kouwenhoven steunde het regime van Charles Taylor tijdens de burgeroorlog in Liberia. Hij werkte als zakenman in de houtindustrie. Het OM stelde een onderzoek naar hem in nadat zijn naam opdook in internationale rapporten over wapenhandel in het land. In 2006 werd hij veroordeeld voor wapensmokkel.

Het hof in Den Haag sprak hem twee jaar later vrij vanwege tegenstrijdige getuigenverklaringen. Vervolgens ging het OM in cassatie tegen de uitspraak en werd in het gelijk gesteld door de Hoge Raad. De zaak werd opnieuw behandeld.