UEFA was het Brussels moddergooien zat: géén EK-wedstrijd in 2020

Geruzie om vergunningen heeft België een rol als gastland tijdens het Europees voetbaltoernooi gekost. Belgische media hebben er geen goed woord voor over.

Het Eurostadion waar België de EK-wedstrijden zou faciliteren. Screenshot Ghelamco

Geklungel. Geknoei. Één grote Belgenmop. Een afgang voor heel Europa. De Belgische pers heeft geen goed woord over voor het eigen land nadat donderdagmiddag bekend werd dat nota bene het centrum van Europa geen gastland meer mag zijn voor het EK voetbal in 2020. Onophoudelijke onenigheid heeft ervoor gezorgd dat zelfs nog geen begin is gemaakt met de bouw van het stadion waar over tweeënhalf jaar wedstrijden gespeeld moesten worden.

Het EK in 2020 wordt in meerdere landen gespeeld om het 60-jarig bestaan van de UEFA te vieren. Het plan was dat Brussel ook een rol kreeg, maar daarvoor moest het wel een groot stadion hebben. Dat Eurostadion, waarvoor de eerste ambitieuze plannen vijf jaar geleden al werden gemaakt, zou verrijzen op Parking C, dat nu plek biedt aan 10.000 auto’s bij een evenementencomplex. Parking C is eigendom van het gewest Brussel. Maar het grondgebied ligt in het Vlaamse Grimbergen. En dan ligt het ook nog dicht bij een woonwijk. Hét recept voor wat in Belgische media nu een nieuwe “communautaire clusterfuck” wordt genoemd.

Bewonersvereniging Comité Parking C vreest overlast en een vastlopende Brusselse ring. Het gemeentebestuur van Grimbergen weigert een buurtweg te schrappen die dwars over het terrein loopt. Voetbalclub Anderlecht, die hoofdhuurder van het stadion zou worden, haakt af omdat de huur te hoog is. De Vlaamse regering moet toestemming geven, maar is bang voor mobiliteitsproblemen en Brusselse inmenging. En waarom wil Brussel eigenlijk juist dáár, op Vlaams grondgebied, een stadion?

Na vijf jaar is geen enkele vergunning binnen. Aan wie de schuld? Alle betrokkenen wijzen naar elkaar.

België hoopte donderdag nog op uitstel, maar de UEFA duurde het moddergooien te lang. Het is een “te groot risico”, vond de voorzitter. Volgens een berekening van de Brusselse wethouder van Sport loopt Brussel nu 100 a 120 miljoen euro aan inkomsten mis. Erger dan dat is allicht de imagoschade. “België anno 2017. Nog liever internationaal afgaan dan mekaar iets te gunnen”, vatte de Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo het donderdag op Twitter samen.

    • Anouk van Kampen