Top-5 van Top 2000 onveranderd

Bohemian Rhapsody van Queen staat voor de vijftiende keer van de negentien edities op de eerste plek.

Dj's maken de hoogste noteringen bekend tijdens het Helden van Top 2000-concert. Foto Sander Koning/ANP

De top-5 van de Top 2000 is gelijk aan die van vorig jaar. Bohemian Rhapsody van Queen staat voor de vijftiende keer bovenaan, van de in totaal negentien edities van de muzikale jaarafsluiting. Dat nummer wordt gevolgd door Hotel California van Eagles en Stairway to Heaven van Led Zeppelin. Op plek vier en vijf staan weer Piano Man van Billy Joel en Child In Time van Deep Purple. Dat maakte NPO Radio 2 vrijdag bekend.

De hoogste tien noteringen van de jaarlijst werden vrijdag onthuld tijdens het Helden van de Top 2000-concert op NPO Radio 2 in AFAS Live. Het was de tweede editie van dat concert.

Avond staat nu negende. November Rain staat sinds 2011 weer in de top-10, op plek tien, en ook Fix You van Coldplay is dit jaar nieuw bij de tien beste nummers. Mag Ik Dan Bij Jou van Claudia de Breij en Heroes van David Bowie moesten dit jaar plaatsmaken.

Sinds de eerste Top 2000 in 1999 heeft Hotel California twee keer bovenaan de lijst gestaan (2014 en 2010) en Imagine één keer (2015). De enige lijstaanvoerder van Nederlandse bodem was Avond van Boudewijn de Groot in 2005.

Drie vrouwen

Behalve de mannen Gerard Ekdom, Gijs Staverman, Ruud de Wild en Wouter van der Goes presenteren ook drie vrouwen de Top 2000 dit jaar: Evelien de Bruijn, Annemieke Schollaardt en Cielke Sijben. Vorig jaar presenteerden Evelien de Bruijn en Marisa Heutink als eerste vrouwelijke dj’s de Top 2000.

De volledige lijst wordt 19 december bekendgemaakt. De Top 2000 wordt uitgezonden vanaf Eerste Kerstdag 9.00 uur tot en met middernacht op Oudjaarsavond.

Waar komt de muziek vandaan en waar gaat ze naartoe? We plozen de top-5 uit: Een web van popsongs die naar elkaar verwijzen

De volledige top-10:

1. Bohemian Rhapsody - Queen (-)

2. Hotel California - Eagles (-)

3. Stairway To Heaven - Led Zeppelin (-)

4. Piano Man - Billy Joel (-)

5. Child In Time - Deep Purple (-)

6. Black - Pearl Jam (10)

7. Wish You Were Here - Pink Floyd (9)

8. Fix You - Coldplay (11)

9. Avond - Boudewijn de Groot (6)

10. November Rain - Guns N’ Roses (17)

    • Menno Sedee