Staal tijdelijk commissaris van de koning Overijssel

Afgelopen jaar was Boele Staal waarnemend burgemeester in Arnhem. Ook werkte hij bijna tien jaar als commissaris van de koningin in Utrecht.

Foto Martijn Beekman/ANP

Boele Staal (D66) wordt waarnemend commissaris van de koning in Overijssel. Hij volgt Ank Bijleveld-Schouten (CDA) op die minister van Defensie is geworden in kabinet-Rutte III. Dat maakte de provincie Overijssel vrijdag bekend. Staal begint 19 december als waarnemer en zal aanblijven tot een nieuwe commissaris is gevonden.

De 69-jarige Staal was tot vorig jaar augustus waarnemend burgemeester van Arnhem. Van 1998 tot 2007 was hij commissaris van de koningin in de provincie Utrecht. Daarvoor en daarna was hij onder meer lid van de Eerste Kamer.

Een commissaris van de koning treedt op als vertegenwoordiger van de regering binnen de provincie. Een benoeming verloopt dan ook via de regering en is in principe voor een termijn van zes jaar. Staal werd door de minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren (D66), voorgedragen.