‘Shutdown’ voorlopig afgewend in VS

Onenigheid over de federale begroting leidt bijna tot sluiten geldkraan voor 800.000 ambtenaren.

President Donald Trump ontvangt leiders van beide partijen in zijn ovale kantoor.
President Donald Trump ontvangt leiders van beide partijen in zijn ovale kantoor. Foto Olivier Douliery / EPA

Democraten en Republikeinen in het Amerikaanse Congres hebben voor de komende twee weken een sluiting van overheidsdiensten voorkomen, meldt persbureau AP. De wetgevende instantie van de VS stemde in met een tijdelijke noodwet, die ervoor zorgt dat Washington tot 22 december niet zonder geld komt te zitten.

Het is nu aan president Donald Trump om de wet vóór vrijdagnacht te ondertekenen. Eerder dit jaar liet hij zich ontvallen dat een zogenoemde “shutdown” juist nodig was om de “puinhoop” in de onderhandelingen op te ruimen.

In deze analyse bespreekt NRC-journalist Maarten Schinkel de shutdown, die nog steeds op de loer ligt.

Democraten en Republikeinen zijn het niet eens over de begroting. Nancy Pelosi, leider van de Democratische Partij in het Senaat, zei tegen CNN:

We moeten een begrotingsovereenkomst bereiken. Het is belangrijk dat er meer geld gaat naar onze militaire prioriteiten, maar ook binnenlandse zaken als de opiaten-epidemie, pensioenplannen en infrastructuur op het platteland.

De Republikeinse afgevaardigden willen meer uitgeven aan Defensie, terwijl voor de Democraten de sociale overheidsprogramma’s van groot belang zijn.

Andere pijnpunten zijn Obamacare en hulp voor door orkanen getroffen gebieden in Amerika. Ook is er nog geen oplossing voor de zogeheten ‘Dreamers’, een groep van 800.000 illegale immigranten die als kind het land binnenkwamen en opgroeiden in de VS. President Obama zorgde voor de zogenoemde DACA-regeling, die deze groep beschermde. President Trump gaf eerder dit jaar aan dat hij DACA wil opheffen.

Schuldenplafond

De laatste keer dat de geldstromen van de federale overheid werden stilgelegd, was in 2013. Toen stuitte de VS op het schuldenplafond. Als gevolg daarvan ging de federale geldkraan dicht voor zo’n 800.000 ambtenaren. Dat duurde toen vijftien dagen.

    • Zoran Bogdanovic