Ruim 1 miljard euro schade voor vrachtverkeer door files

Onderzoek Het vrachtverkeer ondervond in 2016 1,2 miljard euro schade door files op de weg. De transportsector meent dat de extra investeringen van het kabinet niet voldoende zijn.

TLN publiceerde vrijdag de top-20 van duurste files voor het vrachtverkeer in Nederland in 2016.
TLN publiceerde vrijdag de top-20 van duurste files voor het vrachtverkeer in Nederland in 2016. Foto Robin Utrecht

De schade die de transportsector jaarlijks lijdt door de files op de weg is met 100 miljoen euro gestegen naar een recordbedrag van 1,2 miljard euro. De A4 tussen knooppunt Burgerveen en het Prins Clausplein zorgde vorig jaar voor de meeste economische schade. Die steeg van 9,6 naar 19,3 miljoen euro.

Dat blijkt uit de Economische Wegwijzer 2017, een onderzoek van TNO in opdracht van Transport en Logistiek Nederland (TLN), de belangenorganisatie voor de transportsector. TLN publiceerde vrijdag de top-20 van duurste files voor het vrachtverkeer in Nederland in 2016. Nummer twee op de lijst is de A15, tussen de knooppunten Ridderkerk en Gorinchem (13,2 miljoen euro). Op nummer drie staat de A12, tussen de knooppunten Gouwe en Oudenrijn (13 miljoen euro). De schade wordt onder meer veroorzaakt door omrijden, meer planningswerk en goederen die te laat worden afgeleverd.

Meer knelpunten

TLN waarschuwt voor verdere schade door files. Het kabinet investeert 2 miljard euro extra in infrastructuur, maar volgens de sector ontbreken nog een aantal knelpunten in het investeringsprogramma van het Rijk. Het gaat onder meer om de knelpunten Barneveld-Apeldoorn op de A1 en Everdingen-Deil op de A2. De Tweede Kamer spreekt maandag over investeringen in infrastructuur.