Raad van Europa heroverweegt sancties na ‘chantage’ Rusland

Teruggave het Russische stemrecht zou vertrek van Rusland uit het Europese Mensenrechtenhof voorkomen. Critici spreken van chantage.

Het slepende conflict tussen Rusland en de Raad van Europa, ontstaan na de annexatie van de Krim, wordt mogelijk binnenkort opgelost.

Volgende week wordt in Parijs besloten of Rusland, dat in 2014 zijn stemrecht verloor in de Parlementaire Assemblee, zijn inspraak in het Europese orgaan weer terugkrijgt. Dat schrijft kennisplatform Raam op Rusland op zijn website met verwijzing naar SP-Eerste Kamerlid Tiny Kox, die aanwezig zal zijn bij de besprekingen. Uit Moskou zullen vertegenwoordigers aanschuiven van de Doema en de Federatieraad, de Russische Eerste Kamer.

De Raad van Europa ontnam Rusland in 2014 zijn stemrecht als sanctie voor de annexatie van de Krim. Sindsdien dreigt Rusland de Raad helemaal te verlaten. Deze zomer besloot Rusland zijn bijdrage aan de Raad, 33 miljoen euro op een budget van 450 miljoen, op te schorten tot de rechten van de Russische delegatie ‘volledig hersteld’ zouden zijn.

Toevluchtsoord

Een eventueel Russisch vertrek zou ook betekenen dat het land zich terugtrekt uit het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (ECHR) in Straatsburg, dat een belangrijk juridisch toevluchtsoord vormt voor Russische burgers die in eigen land hun recht niet kunnen halen. Eenderde van de zaken voor het ECHR betreft klachten van Russische burgers die in eigen land alle juridische wegen hebben uitgeput.

In een interview met de Financial Times zei de secretaris-generaal van de Assemblee, de Noor Thorbjørn Jagland: „Het zou echt erg, erg slecht zijn als Rusland op zou stappen”. Hij reisde de afgelopen weken langs Europese hoofdsteden om te pleiten voor herstel van het Russische stemrecht om zo de exit van het land te voorkomen.

Oekraïne en andere critici stelden daarop dat de Raad niet moet buigen voor wat zij zien als Russische ‘chantage’. Volgende week moet in Parijs blijken of Rusland inderdaad zijn zin krijgt.