PVV doet ook mee aan verkiezingen gemeente Utrecht

Partijleider Geert Wilders omschreef Utrecht vrijdag als een “zwaar geïslamiseerde stad”. Henk van Deún wordt lijsttrekker.

Foto Bart Maat/ANP

De Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders doet volgend jaar ook in Utrecht mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat heeft de partijleider vrijdag bekendgemaakt. Op 21 maart is Henk van Deún lijsttrekker van de PVV in Utrecht.

In een toespraak voor het Utrechtse stadhuis omschreef Wilders Utrecht als een “zwaar geïslamiseerde stad” die bestuurd wordt door een “ultralinks college”. Het college van burgemeester en wethouders bestaat op het moment uit een coalitie van D66, GroenLinks, VVD en SP. Wilders:

“Naast Den Haag en Rotterdam [is Utrecht, red.] de derde grote stad van Nederland waar de PVV mee gaat doen. Een ontzettend belangrijk moment om Utrecht te de-islamiseren en terug te geven aan Utrechters.”

De PVV is momenteel vertegenwoordigd in Den Haag en Almere. Eerder liet Wilders al weten dat hij in zestig gemeenten mee wil doen volgend jaar. De grootste uitdaging voor de PVV is het vinden van voldoende kandidaten. De PVV heeft maar één lid, Wilders zelf, en een beperkt bestand van actieve politici die vaak meedoen aan verschillende verkiezingen.

Lees ook: PVV’ers in de raad? Laat maar komen

Sinds het voorjaar is Wilders onder meer op zoek naar kandidaten in Rotterdam, maar de partij is tot dusver niet gekomen tot een presentatie van de lijst. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart werd de PVV daar na de VVD grootste partij.

Zeven procent bij Tweede Kamerverkiezingen

Henk van Deún was eerder kandidaat bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2015 en de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Beide keren werd de PVV’er niet verkozen. Op het moment is Van Deún werkzaam bij de Sociale Recherche van de provincie Utrecht. Bij de bekendmaking vrijdag zei hij dat de stad “toe is aan de PVV” en dat hij een “nieuw en stevig geluid” wil laten horen om de stad te “de-islamiseren”.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen eerder dit jaar kreeg de PVV 7 procent van de stemmen in Utrecht. Dat zou goed zijn voor drie van de 45 raadszetels. D66 werd met 22 procent de grootste partij van de stad. Groenlinks werd de tweede partij met 20 procent van de stemmen, de VVD derde met 17 procent.

Bij de bekendmaking refereerde Wilders ook naar zijn eigen politieke carrière in de stad. In 1997-1998 was de politicus namens de VVD gemeenteraadslid in Utrecht.