Personeelstekort in vergrijsde industrie

Centraal Bureau voor de Statistiek Sinds het begin van de tellingen in 1985 telde het CBS niet zoveel vacatures in de industrie. Bijkomend probleem is dat het zittend personeel in de industrie vergrijst.

Vergrijzing in de industrie: 55-plussers vullen eenvijfde van de banen.
Vergrijzing in de industrie: 55-plussers vullen eenvijfde van de banen. Foto Koen Suyk/ANP

Het tekort aan gekwalificeerd personeel in de industrie loopt op. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zat aan het begin van het vierde kwartaal 16 procent van de bedrijven in de sector met een tekort aan personeel. Het is volgens het statistiekbureau sinds het begin van de tellingen in 1985 niet voorgekomen dat er zo veel vraag is naar personeel. Per duizend banen waren er aan het einde van het kwartaal 23 vacatures.

Vooral in de machine-industrie is sprake van tekorten. In de bouw heeft een op de vijf bedrijven een tekort.

Bijkomend probleem is dat het zittend personeel in de industrie vergrijst. Momenteel zijn 55-plussers goed voor bijna eenvijfde van de banen. Vooral in de chemische industrie zijn veel ouderen aan het werk. Het aandeel 45-plussers bedraagt hier ruim 60 procent.

Het economisch bureau van ING stelt daarnaast dat er niet zo veel gebouwd wordt als zou kunnen, door tekort aan materialen en personeel in de bouw. Bijna een kwart van de bouwbedrijven zei vorige maand niet genoeg personeel te hebben. Ook stelt een op de vijf dat materialen niet op tijd worden geleverd. Daardoor stijgt de prijs van nieuwbouwhuizen.