Oud-president Georgië Saakasjvili opnieuw gearresteerd

Op 5 december werd de oppositieleider in Oekraïne al gearresteerd, maar later door zijn aanhangers bevrijd.

Micheïl Saakasjvili aan de telefoon voor het parlementsgebouw in Kiev op 6 december.
Micheïl Saakasjvili aan de telefoon voor het parlementsgebouw in Kiev op 6 december. Foto Oleh Tereshchenko/Reuters

Micheïl Saakasjvili, oppositieleider in Oekraïne, is opnieuw gearresteerd. Dat heeft de Oekraïense openbaar aanklager vrijdag bekendgemaakt op zijn Facebookpagina, schrijft persbureau AP. De stateloze oud-president van Georgië werd op 5 december ook al gearresteerd, maar later weer bevrijd door zijn aanhangers. Hij is vrijdag weer opgepakt in Kiev.

Saakasjvili wordt ervan verdacht onderdeel uit te maken van een criminele organisatie die de regering omver wil werpen, volgens aanklager Joeri Loetsenko. Saakasjvili ligt al een tijdje op ramkoers met de Oekraïense president Petro Porosjenko, die hij beschuldigt van corruptie.

Nederlandse vrouw

Toen Saakasjvili in 2015 gouverneur werd van de Oekraïense regio Odessa kreeg hij het staatsburgerschap. Hij legde zijn functie weer neer omdat Porosjenko zijn anticorruptieoperatie zou hinderen, en hij verloor in augustus van dit jaar de Oekraïense nationaliteit weer. Eerder verloor hij al zijn Georgische nationaliteit.

Lees meer over Micheïl Saakasjvili: Aanhangers bevrijden Saakasjvili uit hechtenis

Saakasjvili heeft een Nederlandse vrouw, Sandra Roelofs. Zij woont nog steeds in Georgië. Roelofs en Saakasjvili zijn nog steeds getrouwd, maar wonen niet samen.