Opnieuw tientallen doden bij stammenstrijd Zuid-Soedan

Het is de tweede grote gewelduitbraak binnen enkele weken in een land dat al vier jaar lijdt onder een bloedige burgeroorlog.

Foto Gethin Chamberlain

Bij een stammenstrijd in Zuid-Soedan zijn vrijdag minstens 45 doden gevallen. Dat schrijft persbureau Reuters. Het is de tweede grote geweldsuitbraak binnen enkele weken in een land dat al vier jaar lijdt onder een bloedige burgeroorlog gevoed door etnische geschillen. Volgens AFP zijn meer dan zestig Zuid-Soedanezen om het leven gekomen.

Hoewel er vaker onenigheden zijn in de regio omdat grasland voor vee schaars is, leidt dit niet vaak tot zoveel dodelijke slachtoffers. Eind november kwamen minstens vijftig inwoners van verschillende dorpen om het leven in het oosten van het land. Ook toen was er sprake van een stammenstrijd.

Rivaliserende stammen

Het geweld speelde zich af in de centrale regio Lakes, zo’n 250 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Juba. Eerder deze week deden jonge stamleden van de Ruop daar een aanval op rivaliserende jongeren van de Pakam-stam vanwege onenigheden over de veestapel in de regio. Pakam-strijders besloten een tegenaanval te doen.

Volgens de Zuid-Soedanese minister van Informatie Shadrack Bol Maachok was er sprake van “hevige gevechten”. Huizen werden in brand gestoken en bezit werd vernietigd. Allebei de stammen zijn volgens AFP Dinka, de grootste etnische groep van het land.

Zowel het Zuid-Soedanese leger als de Verenigde Naties (VN) hebben militairen naar het gebied gestuurd om een verdere escalatie van geweld te voorkomen. Vermoedelijk zal het dodental nog oplopen. Het is lastig voor autoriteiten om vast te stellen wat zich precies heeft afgespeeld in het afgelegen gebied.

Burgeroorlog en wraakcultuur

In regio’s zoals Lakes heerst een bloedige wraakcultuur: aanvallen op een stam leiden vaak tot represailles. De afgelopen jaren is dergelijk geweld verder aangewakkerd door een burgeroorlog die ontstond na een machtsstrijd tussen president Salva Kiir en voormalig vicepresident Riek Machar.

Kiir behoort tot de Dinka, en Machar tot het tweede grote volk van Zuid-Soedan, de Nuer. Het land werd in 2011 na jarenlange strijd onafhankelijk van Soedan.

Lees over het voortdurende conflict: In Zuid-Soedan verkrachten leger en rebellen op grote schaal

De burgeroorlog heeft de afgelopen jaren tienduizenden levens geëist en een humanitaire crisis veroorzaakt. Soldaten van beide kanten maken zich op grote schaal schuldig aan verkrachtingen.

Begin dit jaar brak nog een hongersnood uit in het noorden van het land. Zo’n vijf miljoen mensen werden erdoor getroffen. Volgens de VN zijn bijna twee miljoen Zuid-Soedanezen ontheemd.