NRC Boekenwedstrijd: wat is het beste boek van afgelopen jaar?

NRC Boekenwedstrijd

Lieke Marsman, Maxim Februari of de kersverse minister Ferdinand Grapperhaus? NRC-lezers kunnen vanaf vrijdag stemmen op hun favoriete boek uit 2017.

Beeldbewerking NRC

Lezers van NRC kunnen vanaf deze vrijdag hun stem uitbrengen voor de derde editie van de NRC Boekenwedstrijd, de lezersverkiezing van het beste Nederlandstalige boek van dit jaar. De boekenredactie van NRC selecteerde vijfentwintig kanshebbers, zowel literaire romans als non-fictiewerken voor volwassenen, op basis van het gegeven oordeel in NRC-recensies. De kanshebbers zijn oorspronkelijk Nederlandstalig, verschenen in 2017 en in recensies beoordeeld met vier of vijf ballen.

Stemmen op een van de genomineerde boeken kan op de wedstrijdpagina.

Kanshebbers

De boeken die kans maken op de overwinning lopen daarom uiteen van de best verkopende literaire roman van dit moment, De heilige Rita van Tommy Wieringa (volgens NRC „meesterlijk” en „beschreven in puntgave voltreffers van zinnen”), tot het pamflet Rafels aan de rechtsstaat van huidig justitieminister Ferdinand Grapperhaus, dat in NRC een „hartenkreet over de toegenomen ongelijkheid in Nederland” genoemd werd. Onder de geselecteerden zijn verder essayistiek van journalist Jan Postma (Vroege werken), filosofie over het antropoceen van René ten Bos en geschiedschrijving van Janine Jager over de Russische revolutie (Hoe komen wij heelhuids uit deze hel), maar ook de geprezen nieuwe romans van Franca Treur (Hoor nu mijn stem), Maxim Februari (Klont) en Pieter Waterdrinker (Tsjaikovskistraat 40).

Boekenpakket

De winnaar is het boek dat de meeste lezersstemmen krijgt. De wedstrijd, waarvoor via een speciale stemwebsite gekozen kan worden, loopt tot de late avond van dinsdag 19 december. De volgende dag wordt een winnaar uitgeroepen. Onder de mensen die een stem uitbrachten wordt een boekenpakket verloot, dat bestaat uit de vijfentwintig kanshebbers.

Vorig jaar is de NRC Boekenwedstrijd gewonnen door de Vlaamse debutante Lize Spit, die toen zo’n twintig procent van de uitgebrachte stemmen kreeg, voor haar roman Het smelt. Tienduizend lezers brachten toen hun stem uit. In 2015 won Annelies Verbeke de eerste NRC Boekenwedstrijd, met haar roman Dertig dagen.