‘Echtgenoot jurylid lekte namen winnaars Nobelprijs Literatuur’

Literatuur De man van een van de juryleden van de Nobelprijs voor Literatuur zou meerdere namen van winnaars hebben gelekt. Hij zou dat hebben gedaan „om meisjes te imponeren”.

De Brits-Japanse schrijver Kazuo Ishiguro, winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur in 2017, tijdens de traditionele Nobelprijslezing.
De Brits-Japanse schrijver Kazuo Ishiguro, winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur in 2017, tijdens de traditionele Nobelprijslezing. Foto Stina Stjernkvist

De echtgenoot van een van de leden van de Zweedse Academie, die jaarlijks de Nobelprijs voor Literatuur toekent, wordt beschuldigd van het lekken van de namen van Nobelprijswinnaars. De man zou voorafgaand aan de bekendmaking de namen van Elfriede Jelinek, Harold Pinter en Patrick Modiano in zijn omgeving hebben rondgefluisterd, zodat zijn vertrouwelingen nog bij gokkantoren in konden zetten op hun overwinning.

Dat onthulde de Zweedse krant Dagens Nyheter deze week. De krant kwam het vermeende lek op het spoor na #MeToo-beschuldigingen, vorige maand, van seksuele intimidatie en machtsmisbruik door de man. De 71-jarige Fransman is fotograaf en artistiek leider van een cultureel centrum in Stockholm, en zodoende een vooraanstaand figuur binnen de Zweedse culturele elite. Het culturele centrum wordt gesubsidieerd door de Zweedse Academie.

‘Om te imponeren’

Volgens bronnen van Dagens Nyheter heeft de man ook gezegd „betrokken” te zijn bij de toekenning van de Nobelprijs aan J.C.M. Le Clézio in 2008. Het lekken van de namen deed de man „om meisjes te imponeren”, aldus een van de bronnen van de krant. Voormalig secretaris van de Zweedse Academie Peter Englund, zei in een reactie dat de man in 2014 al genoemd werd als mogelijk lek, maar dat hij die beschuldiging weersprak. In dat jaar merkte het Britse gokkantoor Ladbrokes vlak voor de bekendmaking van de laureaat dat er opmerkelijk veel werd ingezet op winnaar Patrick Modiano.

Dit schreven we in 2016 over hoe wedkantoren reageren op de Nobelprijs voor Literatuur: Wie wint de Nobelprijs voor Literatuur? Roth (12-1) of Murakami (5-1)?

Achttien vrouwen spraken zich eind vorige maand uit over seksuele intimidatie en misbruik door de man. De Zweedse Academie verbrak alle banden met hem toen bleek dat ook vrouwelijke leden van de Academie en hun familieleden „blootgesteld zijn aan ongewenste intimiteit of onbetamelijk gedrag door de persoon in kwestie”. De Academie onderzoekt nu ook of hij invloed heeft uitgeoefend op de toekenning van de Nobelprijs. Deze zondag wordt de Nobelprijs voor Literatuur in Stockholm uitgereikt aan de laureaat van dit jaar, Brits-Japanse schrijver Kazuo Ishiguro.