Opinie

    • Maartje Somers
Natuurbranden Californië

Ook chique Bel Air ontsnapt niet aan de vlammen

Brandweerlieden bij de resten van een uitgebrande villa in de luxueuze woonwijk Bel Air in het westen van Los Angeles. Gevaarlijke natuurbranden, aangewakkerd door felle Santa Ana-winden, bedreigen sinds maandag de stedelijke gebieden in zuidelijk Californië. In het noordwesten van Los Angeles strekken de branden zich uit over 46.540 hectare. In een gebied ten noorden van San Diego breidde een brand zich donderdag in enige uren uit naar 1.659 hectare. Ook aan de kuststrook woeden branden. Het vuur slaat met gemak over snelwegen. De rookontwikkeling en luchtvervuiling vallen volgens de Californische brandweer „buiten de grafieken” zo groot.

Meer dan 190.000 mensen zijn geëvacueerd, 500 huizen zijn vernield. Een veelvoud daarvan, 23.000, loopt risico. Duizenden brandweerlieden, deels afkomstig uit buurstaten, vechten tegen het vuur.

In oktober woedden er al hevige branden in Noord-Californië waarbij 43 doden vielen en bijna 10.000 hectare afbrandde.

(Reuters)

    • Maartje Somers