Bijna 200.000 mensen geëvacueerd wegens natuurbranden Californië

De gouverneur van Californië, Jerry Brown, heeft in delen van de staat de noodtoestand afgekondigd.

Een brandweerman bestrijdt donderdag het vuur van de snelste natuurbrand in zuidelijk Californië, de Lilac Fire in Bonsall.
Een brandweerman bestrijdt donderdag het vuur van de snelste natuurbrand in zuidelijk Californië, de Lilac Fire in Bonsall. Foto Mike Blake / Reuters

Bijna 200.000 mensen zijn geëvacueerd wegens hevige natuurbranden die de Amerikaanse staat Californië sinds begin deze week teisteren. Op vijf plaatsen in het zuidelijke deel van de staat, waaronder de stad Los Angeles en de omgeving van San Diego, woeden branden, meldt persbureau AP.

Honderden huizen zijn door de vlammen verwoest, en scholen zijn gesloten, meldt persbureau Reuters. Eén vrouw is tot nu toe omgekomen, hoewel niet zeker is of ze door de brand of een ongeval overleed. De natuurbranden worden veroorzaakt door droogte en aangewakkerd door warme wind uit de nabijgelegen woestijn.

Brandweer

De staat probeert middelen op een effectieve manier te verdelen om de branden, die gepaard gaan met verstikkende rook, te bestrijden. Dat gebeurt onder meer per helikopter. Ongeveer 5.000 brandweerlieden zijn betrokken bij de strijd tegen het vuur.

De grootste natuurbrand woedt in Ventura, ten noordwesten van Los Angeles. Een gebied van ongeveer 460 vierkante kilometer staat daar in brand. Zo’n 430 huizen zijn verwoest.

De gouverneur van Californië, Jerry Brown, heeft in delen van de staat de noodtoestand afgekondigd. In de stad Los Angeles woeden branden in de heuvels langs de snelweg bij het stadsdeel Bel Air. Highway 405 is gedeeltelijk afgesloten wegens het vuur. Het nabijgelegen Getty Museum, dat wordt omgeven door brand, is gesloten.