Opinie

    • Clara van de Wiel

Naar nieuwe raadsleden is het goed zoeken

De Haagse Stemming Vandaag is dag 44 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Goedemorgen! Het ambt van raadslid is weinig geliefd. Het ministerie van Justitie houdt wel erg van goed nieuws. En Mark Rutte is de oogappel van Politico.

RAADSLEDEN GEZOCHT: Wie wil nog raadslid worden? Het ambt is weinig populair, blijkt uit een rondgang van NRC bij 75 politieke partijen in 35 middelgrote gemeenten. Bijna de helft van de ondervraagde partijen heeft moeite de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen rond te krijgen. Screening van kandidaten laat daardoor vaak te wensen over: partijen zijn allang blij als iemand op de lijst wil. En dat vergroot het risico op criminele infiltratie. Dat raadsleden het volgens een recent onderzoek veel te druk hebben, helpt niet het ambt aantrekkelijker te maken. “De tijd dat men in de rij stond, ligt ver achter ons”, aldus een fractievoorzitter. Inwoners van Hardinxveld-Giessendam kunnen in maart waarschijnlijk niet op de VVD of PvdA stemmen: beide partijen kunnen geen kandidaten vinden.

ONDER INVLOED: Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus kondigde gisteren een onafhankelijk onderzoek aan, na de onthulling over politieke beïnvloeding van WODC-rapporten. Aan NRC-redacteur Mark Lievisse Adriaanse laten meerdere anonieme bronnen alvast weten niet verbaasd te zijn. De invloed van het ministerie op het WODC is groot, groter dan bij vergelijkbare onderzoeksinstituten van andere ministeries, uit angst controle te verliezen over gevoelige dossiers. Ook zijn de verhoudingen niet goed vastgelegd. Door de onthulling is juist rond het gevoelige wietdossier opschudding ontstaan. Burgemeester Paul Depla van Breda was boos, gisteren in Nieuwsuur: “De discussie over de modernisering van het softdrugsbeleid is in feite vier jaar lang vertraagd en op slot gezet. Dit is onvoorstelbaar.”

MOETTUIN: Voor een sector waarin stakingen worden aangekondigd en een nieuwe vakbond in oprichting is, verliep het begrotingsdebat van het ministerie van Onderwijs opvallend kalmpjes. Het kabinet investeert fors in het onderwijs en de ministers zitten er nog maar net: voor de oppositie reden hun toon rustig te houden. Binnen het ministerie heeft Arie Slob het meest op zijn bord, terwijl hij onder Ingrid van Engelshoven valt. Het eerder aangekondigde plan voor een moestuin op elke school haalde het overigens niet. D66’er Paul van Meenen, partijgenoot van initiatiefnemer Tjeerd de Groot, trok in het debat zijn handen er direct vanaf (“dit moet geen moettuin worden”) waarna ook Slob het plan verwierp.

GOUDLOKJE: In Nederland vinden sommigen hem sleets worden, in Europa is de ster van premier Mark Rutte juist rijzende. Althans, dat denkt Politico, die hem gisteren op nummer vier zette van hun eindejaarslijst van veelbelovende Europese politici. Zijn visieloze Eurovisie, schipperend tussen droom en daad, maakt hem volgens de site een politiek Goudlokje, een topkandidaat om Donald Tusk op te volgens als EU-president. Dat laatste was misschien wel de reden waarom Nederland expliciet niet wilde dat Jeroen Dijsselbloem doorging, denkt NRC-columnist Luuk van Middelaar. Maar Nederland schiet zich met het blokkeren van Dijsselboem in de eigen voet, aldus Van Middelaar. “Nu krijgen we de Portugese minister Centeno, die op de vraag naar een toekomstige dubbele pet gretig ‘ja’ zei. Tel uit je winst.”

BELBEROERING: Voor iedereen die zich stoort aan de bescheiden vlag (“kaasprikker”) in de Tweede Kamer, benadrukte Kamervoorzitter Khadija Arib het gisteren nog maar een keer: deze staat er tijdelijk. Er wordt aan gewerkt een “nog mooiere” vlag op te hangen. Verder in de categorie facilitair nieuws: de discussie over een mogelijke nieuwe “Kamerbel”. Vorige week leken Kamerleden enthousiast over een nieuw deuntje, totdat VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ter ore kwam dat ervoor betaald zou moeten worden. Op Facebook loofde hij een kratje bier uit voor een ieder die gratis met een beter alternatief kwam, waarna componisten onder aanvoering van Buma/Stemra massaal in opstand kwamen tegen dat dedain voor hun beroep. Dikke kans dat de huidige Kamerbel nog wel even zal klinken.

QUOTE VAN DE DAG

“Het voordeel van het aardrijks is voor allen, zelfs de koning wordt van het land gediend.”

Minister van Landbouw Carola Schouten haalde donderdag het Bijbelboek Prediker erbij tijdens de begrotingsbehandeling van haar departement.

In een eerdere versie van dit artikel stond Paul Depla vermeld als de burgemeester van Tilburg. Dat moet Breda zijn.

    • Clara van de Wiel