Palestijn gedood bij rellen in Gazastrook

In de regio is het al enkele dagen onrustig na het besluit van de Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.

Foto Mohammed Salem/Reuters

Bij demonstraties in de Gazastrook is vrijdag minstens één Palestijnse man doodgeschoten door het Israëlische leger. In de regio is het al enkele dagen onrustig na het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.

Het Israëlische leger zegt gericht geschoten te hebben over de grens tussen de Gazastrook en Israël op twee demonstranten. Een dertigjarige Palestijn kwam om het leven. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid zijn verder tientallen mensen gewond geraakt tijdens protesten in zowel de Westelijke Jordaanoever als de Gazastrook, schrijft Reuters. Donderdag gingen ook al in verschillende steden Palestijnen de straat op.

AFP schreef eerder op basis van het Palestijnse ministerie van Gezondheid dat er een tweede dode zou zijn gevallen, maar dat bleek niet zo te zijn. De betreffende man zou alleen zwaargewond geraakt zijn bij de protesten door een rubberen kogel op zijn hoofd.

Lees ook: Op de muren van de Oude Stad een grote Amerikaanse vlag

Vlaggen en autobanden in brand gestoken

Zowel in de Gazastrook als de Westelijke Jordaanoever wordt gedemonstreerd. Honderden betogers zijn de straat opgegaan en staken onder meer autobanden en vlaggen van de Verenigde Staten en Israël in brand. Ook gooiden werden stenen gegooid naar militairen.

Na het vrijdagmiddaggebed in de Al-Aqsamoskee in Jeruzalem marcheerden demonstranten naar de muur van de oude stad en scandeerden “Jeruzalem is van ons, Jeruzalem is onze hoofdstad” en “lege woorden hebben we niet nodig, we hebben stenen en kalasjnikovs nodig”. Ook in de steden Hebron, Bethlehem en Nablus wordt gedemonstreerd. Het Israëlische leger beantwoordt de protesten met traangas, rubberen kogels en waterkanonnen.

De internationale moslimgemeenschap heeft ontzet gereageerd op de beslissing van Trump. In verschillende steden, onder meer in Istanbul en Ankara, gingen vrijdag duizenden mensen de straat op om hun steun te uiten voor de Palestijnen. Ook in de Jemenitische hoofdstad Sana’a werd gedemonstreerd.

‘Verplaatsing ambassade duurt een paar jaar’

De Amerikaanse ambassade zal verplaatst worden van Tel Aviv naar Jeruzalem. Trumps besluit werd internationaal veroordeeld omdat het onderhandelingen tussen Israël en Palestijnse autoriteiten bemoeilijkt. Ook vrezen wereldleiders voor een escalatie van geweld in de regio. De VN-veiligheidsraad komt vrijdag bijeen om over de crisis te praten.

Jeruzalem is al decennia een kritiek punt binnen de vredesbesprekingen tussen Palestijnse autoriteiten en Israël. Israël beschouwt Jeruzalem in zijn geheel als hoofdstad, terwijl Palestijnen Oost-Jeruzalem zien als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat. De VS spraken de afgelopen decennia geen oordeel uit over de stad omdat het zo gevoelig ligt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zei vrijdag dat het waarschijnlijk nog wel een paar jaar zal duren voordat de VS daadwerkelijk een ambassade openen in Jeruzalem. Ook zei hij dat Trumps beslissing niet betekent dat de eindstatus van de stad nu besloten is. Dat moet uiteindelijk “onderhandeld en besloten” worden door Israëlische en Palestijnse autoriteiten.

Lees meer over de controversiële beslissing van de Amerikaanse president: Trumps stap heeft vooral gevolgen voor VS zélf

Trump zegt dat hij met het besluit het vredesproces in de regio verder wil helpen. Critici betichten de Amerikaanse president ervan dat hij simpelweg Amerikaans-joodse donateurs en zijn strenggelovige christelijke achterban tevreden wil stellen.

    • Christiaan Paauwe