Meesterwerk

‘Glazing Ball’ van Jeff Koons komt naar Amsterdam

Jeff Koons, Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints), 2014–15
Jeff Koons, Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints), 2014–15

Het kunstwerk Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints) van Jeff Koons komt komend voorjaar naar Amsterdam. Vanaf 17 februari 2018 is het kunstwerk te zien in De Nieuwe Kerk als onderdeel van de serie Meesterwerk, waarbij telkens één kunstwerk centraal staat. Het gaat om een van de Gazing Ball Paintings die Jeff Koons (1955) sinds 2014 maakt. Feitelijk is het een combinatie van een met de hand opnieuw geschilderde Madonna en Kind met vier heiligen (1500–01), van de Italiaanse Renaissanceschilder Perugino en een spiegelende, kobaltblauwe glazen bol, waardoor de toeschouwers als het ware in het werk worden opgenomen. (NRC)