‘Lokale nieuwsvoorziening in Rotterdam is kwetsbaar’

Onderzoek Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek onderzocht lokale nieuwsvoorziening in de vier grote steden. In Rotterdam blijven relevante onderwerpen onderbelicht.

De nieuwsvoorziening in Rotterdam is kwetsbaar. Lokale media laten regelmatig relevante onderwerpen onderbelicht. Dat stelt het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Lokale nieuwsorganisaties waaronder RTV Rijnmond, lokale omroep Open Rotterdam en AD/Rotterdams Dagblad, schieten volgens het Stimuleringsfonds te kort als het gaat om nieuws over – en achtergronden en context bij de lokale politiek.

Het Rotterdamse onderzoek dat donderdag werd gepresenteerd, maakt deel uit van een breder onderzoek van het Stimuleringsfonds naar lokaal nieuws in de grote stad. Onderzoekers hebben het afgelopen jaar de nieuwsvoorziening in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam in kaart gebracht. Zij analyseerden al het lokale nieuws in de week van 12 tot en met 18 september 2016.

Kritisch

Van de vier grote steden zijn de onderzoekers het meest kritisch over Rotterdam. Elke aanbieder – krant, lokale omroep, regionale omroep en zelfstandige nieuwssite – heeft er zijn eigen kenmerkende eigenschappen en vervult zo een specifieke rol in de nieuwsvoorziening, aldus het Stimuleringsfonds in het onderzoek.

Kranten besteden de meeste aandacht aan lokale politiek, terwijl de omroepen er juist beter in slagen burgers aan het woord te laten. Dat maakt de nieuwsvoorziening kwetsbaar: als een medium besluit om weinig of geen aandacht aan een onderwerp te besteden, komt dat nieuws ook niet via andere kanalen bij de Rotterdammers.

Het Stimuleringsfonds heeft één voorbeeld tot in detail uitgewerkt: het langdurige geruzie in de gebiedscommissie IJsselmonde, een nieuw soort deelraad. „Waar de krant en enkele zelfstandige nieuwssites boven op het nieuws zaten, hielden omroepen zich afzijdig”, schrijft het fonds. „Gevolg was dat het geluid van betrokken bewoners ontbrak in de verslaggeving.”

Wel veel achtergronden

In vergelijking met de andere drie grote steden bieden Rotterdamse nieuwsmedia wel „opvallend veel” achtergronden bij het nieuws. Die komen vooral van de regionale omroep RTV Rijnmond.

Op sociale media spelen de traditionele media in Rotterdam nauwelijks een rol, aldus onderzoek van Utrecht Data School in opdracht van het Stimuleringsfonds. De populairste pagina met lokaal nieuws is de Facebookpagina Kom ie uit Rotterdam dan?.

Uit het eerdere onderzoek blijkt dat de traditionele media in Amsterdam en Utrecht nog behoorlijk dominant zijn. In Utrecht bloeit ook het digitale nieuwsmedium De Utrechtse Internet Courant (DUIC).

De nieuwsvoorziening in Den Haag was volgens het Stimuleringsfonds „even veelzijdig als versnipperd”. Dat betekent volgens de media-onderzoekers echter niet dat inwoners van de stad een evenwichtig nieuwsaanbod zien. Zij volgen het lokale Haagse nieuws meestal op één voorkeursplatform en daarvoor verschillen de aanpak en keuzes per medium in Den Haag teveel.